Держфінмоніторинг забезпечує підготовку до чергового засідання FATF

У період з 19 по 23 червня п.р. Держфінмоніторинг (по квоті Комітету Ради Європи MONEYVAL та за підтримки проекту Антикорупційна ініціатива ЄС в Україні (EUACI) братиме участь у Пленарному засіданні та засіданнях відповідних робочих груп FATF, які проходитимуть у м. Париж (Французька Республіка).

В ході засідань заплановано розглянути ряд питань щодо поточного стану справ, а також глобальних ініціатив у сфері протидії відмиванню коштів, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення.

У цьому контексті для України є важливим обговорення питання щодо подальшого накладення санкцій на РФ, базуючись на зростаючих загрозах та ризиках, що несе РФ для міжнародної фінансової системи.

З цього приводу Голова Держфінмоніторингу Ігор Черкаський 7 червня п.р. вчергове особисто звернувся до Президента FATF пана Раджи Кумара, із акцентованим листом в якому поінформував про позицію України та закликав до продовження реагування на зростаючі ризики РФ.

Також, у співпраці з партнерами з державного та приватного сектору Держфінмоніторингом підготовлено нове відеозвернення до FATF в якому демонструються терористичні дії РФ, що підривають глобальну фінансову безпеку.

Цей новий матеріал, разом з:

- попередніми відеозверненнями до FATF (підготовленими до жовтневого 2022 р. та лютневого 2023 р. засідань FATF);

- публічним закликом Голови Держфінмоніторингу до членів, спостерігачів та асоційованих членів FATF з метою внесення Російської Федерації (РФ) до «чорного списку» та позбавлення її членства у цій організації;

- розробленою Держфінмоніторингом Схемою ризиків, які несе РФ Глобальній фінансовій безпеці та Світовому порядку;

- зверненням Голови Держфінмоніторингу Ігоря Черкаського на шпальтах Агентства Bloomberg та The Washington Post, а також спільним зверненням з Міністром фінансів України на Офіційному порталі Мінфіну та ін.,

є елементом публічної частини комунікації з FATF для привернення широкої уваги до актуальності порушеного питання. Держфінмоніторинг вдячний всім (національним та міжнародним партнерам), хто бере участь у зазначеній активності та підтримує вектор реагування на загрози та ризики, що несе РФ, для міжнародної фінансової системи.

Напередодні засідань FATF, ми апелюємо до керівництва та країн-членів FATF до консолідації зусиль та прийняття консенсусних рішень, які б чітко продемонстрували, що російський терористичний режим не здатен змінити усталений Світовий порядок, а загрози та ризики РФ у сфері відмивання коштів, фінансування тероризму та фінансування розповсюдження зброї масового знищення будуть зупинені.

Слава Україні!

_____________________________________________