Публічний заклик до FATF з метою внесення Російської Федерації (РФ) до «чорного списку» та позбавлення її членства у цій організації

Шановні члени, спостерігачі та асоційовані члени FATF !

Ми вдячні Вам за ті зусилля, які з вашою підтримкою докладаються FATF з метою засудження та належного реагування на кричущі порушення Російською Федерацією (РФ) міжнародних стандартів, зокрема систематичні акти терору вчинені на території України.

На літньому та осінньому Пленарних засіданнях FATF Держфінмоніторинг представив позицію України з конкретними аргументами стосовно санкціонування РФ. Ми цінуємо всі запроваджені контрзаходи щодо РФ на площадці FATF щодо обмеження повноважень членства. Однак ризики, які несе РФ для Глобальної Мережі та цілісності фінансової системи, мають тенденцію до зростання, а відтак потребують адекватного реагування, як це передбачено Мандатом FATF.

У світлі останніх подій, а саме посиленні жорстоких атак РФ на мирне населення України, обстрілів житлових будинків, лікарень та інших цивільних об’єктів, а також масштабного пошкодження електромереж України, що призвело до «блекауту», наслідки якого відчуває сьогодні кожен громадянин України, та беручи до уваги жорстку та вчасну відповідь Парламентської Асамблеї НАТО та Європарламенту на ці злочини, звертаємо Вашу увагу на таке.

21 листопада 2022 р. Парламентська Асамблея НАТО після виступу Президента України Володимира Зеленського прийняла низку резолюцій, якими, зокрема закликала Уряди та Парламенти країн НАТО:

  • - визнати діючий режим в РФ терористичним;
  • - збільшити військову, розвідувальну, фінансову, навчальну та гуманітарну підтримку України, і продовжувати цю підтримку стільки, скільки потрібно для перемоги України;
  • - посилити роботу FATF щодо боротьби з фінансуванням тероризму та паралельні зусилля МВФ, Світового Банку, Європейського Союзу та ООН.

23 листопада 2022 р. Європарламент переважною більшістю прийняв резолюцію, якою визнає РФ державою спонсором тероризму, де, зокрема:

  • - підкреслює, що навмисні напади та звірства, здійснені РФ проти цивільного населення України, руйнування цивільної інфраструктури та інші серйозні порушення прав людини та міжнародного гуманітарного права становлять акти терору проти українського населення та є військовими злочинами; у світлі викладеного визнає РФ державою-спонсором тероризму та державою, яка використовує засоби тероризму;
  • - закликає ЄС та його держави-члени розробити законодавчу базу ЄС для визначення держав-спонсорів тероризму та держав, які використовують засоби тероризму; закликає Раду згодом розглянути питання про додавання РФ до такого списку ЄС держав-спонсорів тероризму; закликає партнерів ЄС прийняти аналогічні заходи;
  • - закликає ЄС та його держави-члени вжити заходів для ініціювання всебічної міжнародної ізоляції РФ, у тому числі щодо членства РФ в міжнародних організаціях та органах, таких як Рада Безпеки ООН;
  • - закликає Раду ЄС включити групу Вагнера та 141-й спеціальний моторизований полк, також відомий як «кадирівці», а також інші фінансовані РФ збройні групи, ополченців та помічників, як таких, що діють на окупованих територіях України, до списку ЄС осіб, груп та організацій, причетних до терористичних актів (список терористів ЄС); закликає всі країни припинити свої відносини з компаніями, афілійованими з групою Вагнера, і виконувати свої зобов’язання згідно з міжнародним правом, притягаючи до відповідальності всіх винних у серйозних порушеннях прав людини та порушеннях міжнародного гуманітарного права, скоєних на їх території.

Заклики вищезазначених поважних міжнародних інституцій потребують належної уваги збоку FATF, що створена з метою захисту цілісності фінансової системи та підвищення її прозорості, що сприяє глобальній безпеці. Крім того, FATF має продовжувати швидко та з рішучістю реагувати на нові значні загрози, виявлені міжнародною спільнотою (пункт 6 Декларації Міністрів країн-членів FATF від 21 квітня 2022 р.).

Як зазначено у Публічних заявах FATF щодо РФ (оприлюднених у березні, квітні, червні та жовтні), FATF продовжуватиме стежити за ситуацією та розглядатиме на кожному зі своїх пленарних засідань питання РФ.

Напередодні наступного Пленарного засідання FATF, що відбудеться у лютому 2023 р., ми закликаємо всіх членів FATF до консолідації зусиль, в т.ч. пошуку технічних аргументів та матеріалів, релевантних Мандату FATF, з метою надання твердої, адекватної та справедливої відповіді на той міжнародний терор, який розповсюджується світом через терористичний режим РФ.

Державна служба фінансового моніторингу України висловлює повну готовність до співпраці з цією метою.

З повагою,
Голова Держфінмоніторингу
Ігор ЧЕРКАСЬКИЙ