Затверджено Критерії ризику легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансування тероризму та фінансування розповсюдження зброї масового знищення

  Наказом Міністерства фінансів України від 08 липня 2016 року № 584, за поданням Держфінмоніторингу, затверджено Критерії ризику легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансування тероризму та фінансування розповсюдження зброї масового знищення (далі – Наказ). 

  Наказ розроблений відповідно до Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» (далі – Закон) та з метою виконання суб’єктами первинного фінансового моніторингу законодавства у сфері протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення щодо здійснення ними класифікації своїх клієнтів та виявлення фінансових операцій, що мають ризик та можуть підлягати внутрішньому фінансовому моніторингу відповідно до статті 16 Закону.

  Крім того, Наказом розширено перелік критеріїв ризику за типом клієнта і видом товарів та послуг, пов’язаних із кіберзлочинністю, електронним шахрайством та іншими видами послуг та визначено критерії ризику фінансових операцій, що можуть мати ризик легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансування тероризму.

  Слід зазначити, що дія Наказу поширюється на всіх суб’єктів первинного фінансового моніторингу, в тому числі банківські установи.

  Наказ зареєстрований в Міністерстві юстиції України 27 липня 2016 року за № 1047/29177 та набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

  Наказ розміщено на офіційному веб-сайті Держфінмоніторингу (www.fiu.gov.ua) у розділі «Законодавство» - «Акти державних органів»/«Акти Міністерства фінансів».

  Водночас повідомляємо, що втратив чинність  наказ Державного комітету фінансового моніторингу України від 03 серпня 2010 року № 126 «Про затвердження Критеріїв ризику легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансування тероризму», зареєстрований у Міністерстві юстиції України 11 жовтня 2010 року за № 909/18204.


Прес-служба
Держфінмоніторингу

presa@fiu.gov.ua
www.fiu.gov.ua