Відбувся міжвідомчий національний форум «Стратегія розвитку системи фінансового моніторингу в Україні 2024 – 2026»

18 квітня 2024 р. відбувся міжвідомчий національний форум на тему «Стратегія розвитку системи фінансового моніторингу в Україні 2024 - 2026», який організовано Державною службою фінансового моніторингу України та Академією фінансового моніторингу за підтримки Спеціального представника Головування – Координатора проектів ОБСЄ в Україні. Форум проходив у віртуальному форматі за участі представників державного та приватного сектору, в т.ч. неприбуткового.

В ході заходу обговорено широкий спектр питань, які присвячені особливостям стратегії розвитку системи запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення, та актуальних тенденцій розвитку у цій сфері.

З вступними словами на Форумі виступили Спеціальний представник Головування – Координатор проєктів ОБСЄ в Україні, перший заступник Міністра фінансів України та перший заступник Голови Державної служби фінансового моніторингу України.

Згідно з порядком денним учасники Форуму заслухали доповіді представників Міністерства фінансів, Держфінмоніторингу, Офісу Генерального прокурора, Національного банку України, Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, Національного антикорупційного бюро України, Академії фінансового моніторингу та ін.

Розглянуто та обговорено питання щодо:

основних тенденцій формування державної політики у сфері фінансового моніторингу;

концептуальних засад стратегії розвитку системи фінансового моніторингу та Національного плану заходів до 2026 року, затвердженого розпорядженням Уряду України від 27 грудня 2023 р. № 1207;

розвитку системи державного фінансового моніторингу у банківській сфері, на ринку фінансових послуг та ринку віртуальних активів;

реформування системи професійної підготовки системи фінансової розвідки;

формування комплексної адміністративної звітності, як бази кількісної інформації для проведення Національної оцінки ризиків.

Окремо розглянуто питання щодо шляхів удосконалення системи розслідування злочинів відмивання коштів та фінансування тероризму та особливостей фінансових розслідувань, як інструменту боротьби з корупцією.

В умовах воєнного стану система фінансового моніторингу функціонує та адаптує свої пріоритети діяльності і ресурси для виконання завдань, в тому числі для протидії країні-агресору та забезпечення її санкціонування.

 

_____________________________________________