Українським Парламентом ініційовано перед FATF включення РФ до «чорного списку FATF» та виключення країни-агресора з числа країн-членів FATF.

24 лютого 2022 року російська федерація розпочала повномасштабну збройну агресію проти України, створюючи загрозу державності України та її територіальній цілісності.

При цьому, у ході ведення бойових дій російська федерація, її збройні формування, а також підтримувані нею збройні формування так званих «ДНР» та «ЛНР» (які в Україні визнані терористичними організаціями) неодноразово вдавались до вчинення дій, які мають ознаки терористичної діяльності. Серед численних таких діянь, вчинених від початку повномасштабної російської воєнної агресії проти України, варто виокремити в якості беззаперечних прикладів діянь, що спрямовані проти цивільного населення, яке не бере участі у бойових діях в ситуації збройного конфлікту.

Враховуючи зазначене, 11 березня 2022 року керівництвом Верховної Ради України, за комунікаційної підтримки Держфінмоніторингу, надіслалано звернення до Групи з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей та фінансуванням тероризму (FATF) (https://www.rada.gov.ua/news/Top-novyna/220362.html) з проханням:

- включити РФ до «чорного списку FATF»;

- якнайшвидше виключити РФ з числа країн-членів FATF.

У зверненні наголошується, що допоки РФ продовжує здійснювати фінансування тероризму на державному рівні – система запобігання відмиванню коштів та фінансуванню тероризму цієї держави де-факто не працює.

Це є підставою для внесення РФ до «чорного списку FATF».

При цьому, через очевидне нехтування вимогами щодо запобігання фінансування терористичної діяльності РФ цій державі не повинно бути місця серед країн-членів FATF.

Слід відмітити, що окреме звернення (https://www.rada.gov.ua/news/razom/220224.html) було опубліковано також членами Комітету Верховної Ради України з питань антикорупційної політики, якими було наголошено, що російській федерації не повинно бути місця серед країн-членів FATF, у зв’язку з порушенням основоположних принципів міжнародного права, внаслідок яких виникли істотні загрози безпеці та цілісності фінансовій системі світу, а також у зв’язку з тим, що дії російської федерації прямо свідчать про порушення заборон фінансування тероризму та порушень режиму нерозповсюдження зброї масового ураження.

_________________________________________