Щодо Публічної заяви FATF

У відповідь на Публічну заяву FATF від 04.03.2022 Державною службою фінансового моніторингу України, як органом що уповноважений Україною на реалізацію державної політики у сфері боротьби з відмиванням коштів, фінансуванням тероризму та фінансуванням розповсюдження зброї масового знищення, направлено чергове звернення до FATF (в доповнення до листів від 27.02.2022 № 1-вс/210-09 та від 04.03.2022 № 3-вс/210-09).

У листі Голова Держфінмоніторингу висловив повагу FATF та подякував за об’єктивну позицію щодо оцінки збройного нападу Російської Федерації (РФ) на Україну та визнання ризиків, що несе Росія для фінансового світу.

Водночас, за переконанням Держфінмоніторингу країна, яка розпочала відкриту війну, що супроводжується вбивствами мирного населення в т.ч. дітей, знищенням мирної інфраструктури (дитячих садочків, шкіл, лікарень, пологових будинків, житлових будинків та ін.), вчиненнями терористичних актів із використанням забороненої зброї не може продовжувати бути членом такої поважної Групи як FATF. Це суперечить всім можливим принципам на яких заснована FATF та здоровому глузду. Включення РФ до санкційного списку FATF стане чітким та очікуваним сигналом для цивілізованих фінансових ринків.

Таким чином, вкотре було направлено до FATF заклик щодо:

- визнання РФ, як країни, яка своїми діями здійснює розповсюдження зброї масового знищення, та внесення її до відповідного санкційного списку FATF;

- виключення Росії, як члена, з FATF.

Продовжуємо працювати з метою вжиття всебічних заходів з метою подальшої ізоляції Росії на міжнародній арені у зв’язку із кричущими порушеннями нею основоположних принципів та норм міжнародного права.

________________________________________