У сфері управління Державної служби фінансового моніторингу України започаткував свою роботу Державний заклад післядипломної освіти «Академія фінансового моніторингу»

На виконання Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення», пункту 38 Плану заходів на 2017-2019 роки з реалізації Стратегії розвитку системи запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення на період до 2020 року, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 30.08.2017 № 601-р, Навчально-методичний центр, який належав до сфери управління Держфінмоніторингу, переформовано у Державний заклад післядипломної освіти «Академія фінансового моніторингу».
Академія є наслідувачем фундаментального досвіду та передових практик, які протягом тринадцяти років напрацьовувалися Навчально-методичним центром у сфері навчання та підвищення кваліфікації спеціалістів з питань фінансового моніторингу, та дозволили підготувати з 2005 по 2017 рр. майже 12 тис. висококваліфікованих фахівців у сфері фінансового моніторингу.
Основним завданням Академії є повноцінне, на безперервній основі, враховуючи регіональні потреби (м. Київ, м. Харків, м. Львів), навчання та підвищення кваліфікації спеціалістів:
суб’єктів державного фінансового моніторингу, правоохоронних та судових органів з курсу «Боротьба з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванням тероризму та фінансуванням розповсюдження зброї масового знищення» (державне замовлення). Протягом 2017 року навчання пройшло 700 фахівців, з них: 231 представник органів державної влади та 469 представників правоохоронних, розвідувальних та судових органів;
суб’єктів первинного фінансового моніторингу, відповідальних за його проведення, а також представників іноземних держав та міжнародних організацій. У 2017 році успішно пройшли навчання 1153 особи – представники приватного сектору.
Разом з тим, з огляду на виклики сьогодення з боку зрощування корупційних і злочинних мереж із можливостями та механізмами відмивання незаконних доходів, боротьба з якими потребує формування системного бачення чинників та форм криміналізації та корупціоналізації національного середовища, Академією на постійній основі проводитиметься підвищення кваліфікації працівників антикорупційної сфери.
Також в Академії, з урахуванням вимог Закону України «Про споживче кредитування», запроваджені інтенсивні курси навчання кредитних посередників у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення щодо проведення ідентифікації та верифікації клієнтів.
Викладацький склад Академії сформований з досвідчених професійних та практичних фахівців у сфері боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванням тероризму та фінансуванням розповсюдження зброї масового знищення. В навчальних заходах Академії приймають участь представники Держфінмоніторингу, Міністерства фінансів України, Національного агентства з питань запобігання корупції, Національної поліції України, Національного банку України, Національного антикорупційного бюро, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Національної академії внутрішніх справ, Київського національного університету технології та дизайну, Львівського національного університету імені Івана Франка, Львівського торгівельно-економічного університету, а також інших державних та правоохоронних органів.
З метою впровадження прогресивних технік освітньої діяльності в Академії створено Міжгалузеву науково-методичну раду, метою діяльності якої є розробка концептуальних положень навчально-методичної роботи у сфері фінансового моніторингу, розробка та наукова оцінка методичних рекомендацій, науково-методична співпраця з іншими установами та навчальними закладами тощо. До складу Ради входять провідні науковці та фахівці-практики у сфері фінансового моніторингу.
Окремо слід зазначити просвітницьку діяльність Академії, яка відбувається шляхом співпраці із різноманітними громадськими та міжнародними організаціями (ОSCE, EUAM, TIKA, GIZ, Міжнародна поліцейська асоціація) та ін.
Основним пріоритетом розвитку Академії є запровадження мережевої форми здобуття освіти, яка передбачає імплементацію навчальних програм з фінансового моніторингу в освітні програми партнерських закладів, а також розширення мережі освітніх закладів-партнерів (Університет державної фіскальної служби України, Національна академія Служби безпеки України, Національна академія прокуратури України, Університет митної справи та фінансів, Державний університет телекомунікацій, Харківський національний економічний університет імені Семена Кузнеця, Київський університет імені Бориса Грінченка тощо).
З більш детальною інформацією щодо діяльності Академії можна ознайомитися на її офіційному сайті
http://finmonitoring.in.ua,
або за адресою: 04050 м. Київ, вул. Білоруська, 24, тел: (044) 594-16-21, 594-16-22, 594-16-23.
Основні показники роботи навчального закладу наочно відображено у звіті за 2017 рік за посиланням
http://finmonitoring.in.ua/wp-content/uploads/2018/01/afm_2017_results.pdf

Прес-служба
Держфінмоніторингу

presa@fiu.gov.ua
www.fiu.gov.ua