Схвалено Стратегію MONEYVAL на 2023-2027 роки та Декларацію високого рівня щодо пріоритетів MONEYVAL

25 квітня п.р., під час Зустрічі високого рівня MONEYVAL, яка проходила у м. Варшава, Республіка Польща, за участю Міністерства фінансів України та Держфінмоніторингу, схвалено Стратегію MONEYVAL на 2023-2027 роки та Декларацію високого рівня щодо пріоритетів MONEYVAL.

Зазначені документи окреслюють політичні та практичні бачення і роль MONEYVAL у заходах ПВК/ФТ/ФРЗМЗ на найближчі 5 років, в рамках яких міністри держав-членів та територій MONEYVAL, відповідальні за політику боротьби з відмиванням коштів, взяли на себе зобов’язання покращити ефективність своїх режимів для запобігання та боротьби з відмиванням коштів, фінансуванням тероризму та розповсюдження зброї масового знищення.

Держфінмоніторинг, як орган відповідальний за співробітництво з  MONEYVAL, безпосередньо був долучений до розробки та опрацювання проектів Стратегії та Декларації та вносив пропозиції до їх змісту.

Окремо, в Декларації (пункт 3) міністри та делегати високого рівня держав-членів і територій MONEYVAL приєднались до рішучого засудження триваючої агресії РФ проти України та підтвердили їх повну підтримку України та її народу.

Висловлена підтримка розробки подальших пропорційних правових відповідей на агресію. Відзначено значні корупційні ризики, що виникають від вищих посадових осіб російського режиму та їхніх зв’язків з організованою злочинністю і російськими бізнес-елітами.

Міністри та делегати високого рівня держав-членів і територій MONEYVAL закликали держави вжити всіх можливих подальших кроків, необхідних для арешту та конфіскації активів фізичних та юридичних осіб, на яких поширюються санкції, а також тих, що визначені як доходи від незаконної діяльності.

Висловлена підтримка думки Групи з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (FATF) про те, що дії РФ суперечать основним принципам FATF, спрямованим на сприяння безпеці, захисту та цілісності світової фінансової системи, і що вони також є грубим порушенням зобов’язань щодо міжнародного співробітництва та взаємної поваги, які є необхідними для впровадження та підтримки стандартів FATF.

Поділено занепокоєння FATF у зв’язку з повідомленнями про торгівлю зброєю між РФ та юрисдикціями, які перебувають під санкціями Організації Об’єднаних Націй, а також про зловмисну кібер-діяльність, що походить з РФ.

Міністри та делегати високого рівня держав-членів і територій MONEYVAL долучились до заклику FATF до юрисдикцій залишатися пильними щодо загроз цілісності, безпеці та захисту міжнародної фінансової системи, що виникають унаслідок війни РФ проти України.

Як зазначив Голова Держфінмоніторингу Ігор Черкаський: «Декларація є черговим сильним політичним сигналом на рівні Ради Європи щодо порушень РФ своїх зобов’язань. Одночасно вона є першим офіційним документом міністрів та делегатів високого рівня держав-членів і територій MONEYVAL, а її позиції у сфері ПВК/ФТ/ФРЗМЗ будуть взяті до уваги в нашій з партнерами роботі з FATF стосовно окреслення ризиків та загроз, що несе РФ».

Україна, будучи членом Комітету MONEYVAL, продовжуватиме брати активну участь в реалізації затверджених стратегічних документів.

Стратегія MONEYVAL на 2023-2027 роки та Декларація високого рівня опубліковані на офіційному веб-сайті MONEYVAL за таким покликанням: https://www.coe.int/en/web/moneyval/strategy-and-workplan. З українською версією зазначених документів можна ознайомитися на офіційному веб-сайті Держфінмоніторингу у розділі: Міжнародне співробітництво/Заяви міжнародних організацій.

_____________________________________