Щодо публічного звіту Голови Держфінмоніторингу за 2022 рік

Відповідно до статті 45 Закону України «Про державну службу» та Типового порядку проведення публічного звіту керівника органу виконавчої влади, затвердженого наказом Національного агентства з питань державної служби 20.12.2016 № 277 та зареєстрованого у Міністерстві юстиції України від 11.01.2017 за № 28/29896, із врахуванням запровадження воєнного стану в Україні та наслідків його введення, представляються матеріали публічного звіту Голови Державної служби фінансового моніторингу України Ігоря Черкаського за 2022 рік.

У цих матеріалах висвітлено діяльність Держфінмоніторингу у реалізації в 2022 році державної політики у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення, враховуючи умови воєнного стану.

З 24 лютого 2022 р. РФ здійснює повномасштабну збройну агресію (кровопролитну війну) проти України, посягнувши на її державність та територіальну цілісність.

В умовах воєнного стану, у найкоротші терміни Держфінмоніторингом в оперативному порядку було відкореговано та адаптовано свої пріоритети діяльності. Були задіяні усі необхідні ресурси для негайного долучення до захисту національної фінансової системи від дій російських окупантів та їхніх прислужників. Ця робота здійснювалась як на міжнародному так і національному рівнях.

Так, за активної участі Держфінмоніторингу РФ було суттєво обмежено у правах членства у FATF (членство РФ у FATF призупинено) та Егмонтській Групі, виключено зі складу Комітету MONEYVAL, позбавлено статусу спостерігача в APG. Також протягом 2022 року Держфінмоніторинг надіслав звернення до 215 фінансових регуляторів інших країн щодо здійснення превентивних заходів щодо бізнесу з РФ.

У рамках національних міжвідомчих активностей, Держфінмоніторингом у минулому році було підготовлено та передано до правоохоронних органів понад 800 матеріалів на понад 55 млрд гривень підозрілих операцій. Заблоковано фінансових операцій на суму понад 8 млрд гривень на 1776 рахунках колаборантів та інших осіб, були здійснені розслідування майже 300 кейсів щодо підозр у державній зраді.

Також, Держфінмоніторингом у 2022 році завершено проведення чергової (третьої) Національної оцінки ризиків, проведено чергове типологічне дослідження та забезпечено подальше навчання спеціалістів з питань ПФК/ФТ на базі ДЗПО «Академія фінансового моніторингу».

В рамках взаємодій з громадськістю, щотижнево на офіційному вебсайті Служби та сторінках Служби у соціальних мережах відбувалось оперативне щотижневе інформування громадянського суспільства про результати діяльності Держінмоніторингу під час воєнного стану,  а також  щоквартальне звітування про підсумки роботи.

Окремо, на засіданні Громадської ради при Держфінмоніторингу (29 березня 2023 року), детально поінформовано членів громадянського суспільства про реалізацію Службою у 2022 році державної політики у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення, в умовах воєнного стану.

Держфінмоніторингом спільно з національними та міжнародними партнерами, за підтримки приватного сектору, продовжуються вживатися посилені і комплексні заходи з метою подальшої економічної ізоляції РФ на міжнародній арені та здійснюватися проактивні кроки до повної Перемоги України над ворогом.

З матеріалами публічного звіту можна ознайомитись на офіційному вебсайті Держфінмоніторингу у розділі Діяльність / Звіти про діяльність / 2022 рік.

 

Слава Україні!

Слава Збройним Силам України!

 

____________________________________________________________