Щодо Керівництва FATF з ризик-орієнтованого підходу до віртуальних активів та постачальників послуг з переказу віртуальних активів

Державною службою фінансового моніторингу України перекладено та розміщено на офіційному вебсайті Керівництво Групи з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (FATF) з ризик-орієнтованого підходу до віртуальних активів та постачальників послуг з переказу віртуальних активів.

У жовтні 2018 року FATF оновив свої стандарти для уточнення застосування вимог до віртуальних активів та постачальників послуг віртуальних активів щодо протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму  шляхом внесення змін до Рекомендації 15 та додавання двох нових визначень до Глосарію FATF. 

Зазначене Керівництво розроблене з метою практичного застосування Рекомендацій FATF для країн та компетентних органів влади, а також для постачальників послуг з переказу віртуальних активів та інших підзвітних суб’єктів, що залучені до діяльності із віртуальними активами, в тому числі фінансових установ, таких як банки та професійні учасники ринку цінних паперів.

Документ описує весь спектр зобов’язань, що застосовуються до постачальників послуг з переказу віртуальних активів та до віртуальних активів у відповідності до Рекомендацій FATF, а також підкреслює необхідність розуміти ризики відмивання коштів та фінансування тероризму, що пов’язані з їх діяльністю, і вживати відповідних пом’якшувальних заходів з метою їх зменшення.

Наведені у Керівництві приклади національних підходів до регулювання та нагляду за діяльністю постачальників послуг з переказу віртуальних активів покликані запобігти використанню віртуальних активів для відмивання коштів та фінансування тероризму.

З Керівництвом FATF з ризик-орієнтовного підходу до віртуальних активів та постачальників послуг з переказу віртуальних активів можна ознайомитися на офіційному вебсайті Держфінмоніторингу у розділі Діяльність/Міжнародне співробітництво/Міжнародна діяльність/Рекомендації міжнародних організацій.

___________________________________