Результати XXVII Пленарного Засідання Групи з розробки заходів боротьби з відмиванням грошей (FATF)

   У період 18 по 24 червня 2016 року в м. Пусан, Республіка Корея, відбулось XXVII Пленарне засідання Групи з розробки заходів боротьби з відмиванням грошей (FATF).

   За результатами Пленарного засідання було прийнято дві Публічні заяви, що визначають юрисдикції, які можуть становити небезпеку для міжнародної фінансової системи:
–   юрисдикції зі стратегічними недоліками у національних системах протидії відмиванню коштів та фінансування тероризму та щодо яких FATF закликає вживати контрзаходи (Іран, КНДР);
–   юрисдикції зі стратегічними недоліками у національних системах протидії відмиванню коштів та фінансування тероризму та щодо яких ними було розроблено план дій разом з FATF (Афганістан, Боснія і Герцеговина, Лаоська НДР, Гайана, Ірак, Сирія, Уганда, Вануату, Ємен).
 
   Також на виконання Резолюції РБ ООН 2178 було переглянуто 5 Рекомендацію FATF «Злочин фінансування тероризму», якою передбачається включення до злочину фінансування тероризму фінансування поїздок осіб, які подорожують до країн, відмінних від країни їх проживання або громадянства з метою вчинення, планування або підготовки, або участі у терористичних актах чи забезпечення або проходження підготовки терористів.
 
   У рамках продовження боротьби з фінансуванням тероризму було переглянуто 8 Рекомендацію FATF «Неприбуткові організації» та Пояснювальну записку до неї. Так, моніторинг та попередження використання неприбуткових організацій з метою фінансування тероризму буде здійснюватись на основі ризик-орієнтованого підходу та оцінці ризиків, проведеною безпосередньо країною.
 
Довідково:
 
   FATF на постійній основі контролює відповідність країн своїм стандартам. Зокрема, особлива увага приділяється країнам, які перебувають в ризиковій зоні – «чорний список» FATF.
 
   Моніторинг України щодо відповідності міжнародним стандартам національної системи протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму наразі здійснюється Спеціальним Комітетом експертів Ради Європи MONEYVAL, який є асоційованим членом FATF.