Результати роботи Держфінмоніторингу за березень 2014 – листопад 2015 років

І. Впровадження Рекомендацій FATF у національне законодавство

З метою імплементації в національне законодавство останньої редакції Рекомендацій FATF Держфінмоніторингом розроблено відповідний проект Закону.

Як наслідок 14 жовтня 2014 року Верховною Радою України прийнято Урядовий Закон «Про запобігання та протидію легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення», що набрав чинності 6 лютого п.р.

З метою реалізації нового Закону Держфінмоніторингом розроблено всі нормативно-правові акти, які необхідні для його ефективної роботи.

Довідково: серед них, станом на сьогодні прийнято 10 постанов Кабінету Міністрів України, у тому числі 2 спільно з Національним банком України, 15 наказів Міністерства фінансів України, з них – 6 спільних з іншими державними органами.

Також, Держфінмоніторингом проведено результативну роботу щодо налагодження конструктивного співробітництва із новоствореним Національним антикорупційним бюро України.

Враховуючи надзвичайну актуальність та принциповість щодо невідворотності боротьби з корупцією, Держфінмоніторингом першим із державних органів створено базу для повноцінного співробітництва із Національним антикорупційним бюро України про що підписано відповідну угоду.

Місією Міжнародного валютного фонду (IMF) в рамках перевірки виконання структурних маяків Угоди до Меморандуму про економічну та фінансову політику засвідчено високий рівень законодавчого забезпечення системи фінансового моніторингу України та високо оцінено роботу Держфінмоніторингу у цьому напрямку.

ІІ. Проведення фінансових розслідувань

Держфінмоніторингом протягом березня 2014 – листопада 2015 років загалом підготовлено 1 275 узагальнених та додаткових узагальнених матеріали (з них 712 узагальнених та 563 додаткових узагальнених матеріали), які направлено до:

Генеральної прокуратури України – 129 узагальнених матеріали та 336 додаткових узагальнених матеріали;
Міністерства внутрішніх справ України – 230 узагальнених матеріали та 91 додатковий узагальнений матеріал;
Державної фіскальної служби України – 133 узагальнених матеріали та 63 додаткових узагальнених матеріали;
Служби безпеки України – 219 узагальнених матеріали та 73 додаткових узагальнених матеріали;
Служби зовнішньої розвідки – 1 узагальнений матеріал.

У вказаних матеріалах загальна сума фінансових операцій, які можуть бути пов’язані:

- з легалізацією коштів, становить 309,3 млрд. грн.;
- з учиненням іншого злочину, визначеного КК України, становить 65,4 млрд. гривень.

* Держфінмоніторингом здійснюється активна робота стосовно розслідування фактів відмивання коштів, одержаних від корупційних діянь, розкрадання та привласнення державних коштів та майна колишнім Президентом України Януковичем В.Ф., його близькими, посадовцями колишнього Уряду країни та пов’язаними з ними особами, а також щодо осіб, причетних до організації умисного масового вбивства людей на території України.

Так, протягом березня 2014 – листопада 2015 років фінансовою розвідкою України  підготовлено та направлено до правоохоронних органів України 377 матеріалів (з 1 275 узагальнених та додаткових узагальнених матеріалів) стосовно фінансових операцій, проведених за участю колишнього Президента України Януковича В.Ф., його близькими та посадовцями колишнього Уряду, органів влади.

Сума фінансових операцій, які можуть бути пов’язані з легалізацією доходів, одержаних злочинним шляхом, за цими матеріалами становить 163,0 млрд. грн., а сума фінансових операцій, які можуть бути пов’язані з учиненням іншого злочину, становить 16,3 млрд. гривень.

За результатами вжитих заходів Держфінмоніторингом заблоковано на рахунках фізичних та юридичних осіб, які мають зв’язок з Януковичем В.Ф. та колишніми високопосадовцями кошти в еквіваленті 1,52 млрд. дол. США, в т.ч.:

- грошових коштів на суму 1,7 млрд. грн., 229,9 млн. дол. США, 18,1 млн. євро та 21,7 млн. рос. рублів;
- дорогоцінних металів (золота та срібла) загальною вартістю 3,0 млн. гривень;
- цінних паперів на суму 2,6 млрд. грн. та 1,0 млрд. дол. США.

Крім того, окрема увага Держфінмоніторингом приділяється пошуку та блокуванню активів колишніх високопосадовців за кордоном.

Так, за час проведення розслідувань, підрозділами фінансових розвідок інших країн повідомлено про замороження активів колишніх високопосадовців та пов’язаних з ними осіб на суму 107,2 млн. дол. США, 15,9 млн. євро та 135,0 млн. швейцарських франків, зокрема в наступних країнах: Австрія, Великобританія, Латвія, Кіпр, Італія, Ліхтенштейн, Швейцарія та Нідерланди.         

* Відповідно до законодавства України Державна служба фінансового моніторингу (як підрозділ фінансової розвідки) спільно із Службою безпеки України бере безпосередню участь у попередженні та протидії фінансуванню терористичної діяльності (сепаратизму).

Протягом березня 2014 – листопада 2015 років Держфінмоніторингом   підготовлено та направлено до правоохоронних органів України 116 матеріалів (з 1 275 узагальнених та додаткових узагальнених матеріалів), стосовно фінансових операцій, які можуть бути пов’язані з фінансуванням тероризму або проведених за участю осіб, які публічно закликають до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або зміни меж території або державного кордону України.

У вказаних матеріалах сума фінансових операцій, які можуть бути пов’язані з фінансуванням тероризму (сепаратизму), легалізацією коштів та з учиненням іншого злочину на загальну суму 5,1 млрд. гривень.

За результатами вжитих заходів щодо попередження та протидії фінансуванню терористичної діяльності (сепаратизму) Держфінмоніторингом виявлено та заблоковано кошти на загальну суму в еквіваленті 2,2 млрд. гривень.

Так, з метою виявлення активів так званих високопосадовців «ДНР» та «ЛНР», Держфінмоніторингом здійснено ідентифікацію та встановлено рахунки зазначених осіб в банківських установах України.

На рахунках зазначених осіб виявлено та заблоковано кошти на загальну суму в еквіваленті 28,5 млн. грн., а саме:

- на рахунках шести т.з. високопосадовців «ЛНР» - 2,63 млн. грн. та 1,07 млн. дол. США;
- на рахунках семи т.з. високопосадовців «ДНР» - 39,2 тис. грн., 15,2 тис. дол. США та 10,6 тис. євро.

З метою упередження використання банківської системи України т.з. високопосадовцями «ДНР», «ЛНР», Держфінмоніторингом доведено відповідні списки осіб до всіх банківських установ України з рекомендаціями блокування операцій вказаних осіб у разі спроби їх проведення.

ІІІ. Міжнародна діяльність         

Держфінмоніторингом на постійній основі здійснюється співробітництво з підрозділами фінансових розвідок 138 країн світу.

Особливо активна співпраця, в частині фінансових розслідувань, здійснюється з підрозділами фінансових розвідок Сполучених Штатів Америки (Finsen), Великобританії (NСA), Авcтрії, Ліхтенштейну, Кіпру, Латвії, Панами, БВО та представниками Федерального бюро розслідувань США і Управління контролю за іноземними активами США (OFAC).

Водночас, Держфінмоніторинг також активно співпрацює із міжнародними інституціями, такими як Міжнародна група з протидії відмиванню брудних грошей (FATF), Комітет експертів Ради Європи з оцінки заходів протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму (MONEYVAL), Європейський Союз, Світовий банк, Міжнародний валютний фонд, Егмонтська група підрозділів фінансових розвідок, Організація Об’єднаних Націй.

Значна увага Держфінмоніторингом приділяється роботі в рамках Комітету MONEYVAL, як ключового офісу Ради Європи з питань боротьби із відмиванням коштів та фінансуванням тероризму.

Так, у вересні п.р. на 48-му Пленарному засіданні Комітету MONEYVAL Держфінмоніторингом представлено Звіт про прогрес України, за результатами розгляду якого MONEYVAL схвалив представлену інформацію та позитивно відзначив заходи, які вживаються Кабінетом Міністрів України у сфері фінансового моніторингу.

Крім того, у 2015-му році у Держфінмоніторингу перебували місії експертів Європейського Союзу з метою перевірки виконання другого етапу контрольних показників Плану дій щодо лібералізації візового режиму з питання боротьби з відмиванням коштів та фінансуванням тероризму.

За підсумками своєї роботи місіями експертів Європейського Союзу позитивно відмічено роботу Держфінмоніторингу щодо координуючої ролі в системі фінансового моніторингу в Україні.

Прес-служба
Держфінмоніторингу
presa@fiu.gov.ua
www.fiu.gov.ua