Публічна заява ФАТФ

м. Париж, 19 лютого 2016 року - Група з розробки фінансових заходів (FATF) – це світова організація, яка встановлює стандарти в сфері протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму. Для захисту міжнародної фінансової системи від ризиків відмивання коштів та фінансування тероризму і з метою підвищення рівня додержання стандартів по боротьбі з відмиванням коштів та фінансуванням тероризму, FATF визначила юрисдикції, які мають стратегічні недоліки та співпрацює з ними з метою усунення виявлених недоліків, що становлять ризик для міжнародної фінансової системи.

Юрисдикції, щодо яких FATF закликає своїх членів та інші юрисдикції застосовувати контрзаходи з метою захисту міжнародної фінансової системи від постійних та значних ризиків відмивання коштів та фінансування тероризму, які становлять ці юрисдикції.

Іран

FATF все ще висловлює особливе та надзвичайне занепокоєння щодо нездатності Ірану усунути загрозу фінансуванню тероризму та серйозну загрозу, яку він спричиняє цілісності міжнародної фінансової системи, незважаючи на попереднє залучення Ірану до діяльності FATF та нещодавнього надання інформації.
FATF підтверджує свій заклик до країн-членів та всіх юрисдикцій  рекомендувати своїм фінансовим установам приділяти особливу увагу діловим відносинам та операціям з Іраном, включаючи іранські компанії та фінансові установи. На додаток до підвищеної уваги FATF підтверджує свій заклик від 25 лютого 2009 року до країн-членів та всіх юрисдикцій застосовувати ефективні контрзаходи для захисту їх фінансових секторів від ризиків відмивання коштів та фінансування тероризму, які становить Іран. FATF продовжує закликати юрисдикції уникати використання кореспондентських відносин з метою обходу або уникнення контрзаходів і мінімізації ризиків та брати до уваги ризики відмивання коштів та фінансування тероризму під час розгляду запитів фінансових установ Ірану на відкриття філій та відділень у їх юрисдикціях. У зв’язку з постійними загрозами фінансування тероризму, які становить Іран, юрисдикції повинні розглянути вжиті заходи та можливі майбутні заходи безпеки або посилити існуючі заходи.
FATF закликає Іран до невідкладного та чіткого усунення недоліків у сфері боротьби з відмиванням коштів та фінансуванням тероризму, зокрема шляхом криміналізації фінансування тероризму та ефективного впровадження вимог до звітування про підозрілі операції. Якщо Іран не продовжить застосовувати конкретних заходів для вдосконалення свого режиму протидії фінансуванню тероризму, у  червні 2016 року FATF звернеться до своїх членів та інших юрисдикцій із закликом посилити контрзаходи.

Корейська Народно-Демократична Республіка (КНДР)

У FATF залишаються занепокоєння щодо нездатності КНДР усунути значні недоліки режиму протидії відмивання коштів та боротьби з фінансуванням тероризму (ПВК/ФТ) та серйозну загрозу, яку вона становить для прозорості міжнародної фінансової системи. FATF закликає КНДР до невідкладного та чіткого усунення недоліків у сфері боротьби з відмиванням коштів та фінансуванням тероризму.

FATF підтверджує свій заклик 25 лютого 2011 року до країн-членів та всіх юрисдикцій рекомендувати своїм фінансовим установам приділяти особливу увагу діловим відносинам та операціям з КНДР, включаючи компанії та фінансові установи КНДР. Окрім підвищеної уваги, FATF закликає країни-члени та всі юрисдикції застосовувати ефективні контрзаходи з метою захисту своїх фінансових секторів від загроз відмивання коштів та фінансування тероризму, які становить КНДР. Юрисдикції також повинні уникати використання кореспондентських відносин з метою обходу або уникнення контрзаходів і мінімізації ризиків та брати до уваги ризики відмивання коштів та фінансування тероризму під час розгляду запитів фінансових установ КНДР на відкриття філій та відділень у їх юрисдикціях.
FATF закликає КНДР зв’язатися з FATF для вирішення недоліків у системі ПВК/ФТ.