Про поточну операційну діяльність Держфінмоніторингу

З початку військової російської агресії Державна служба фінансового моніторингу України, як підрозділ фінансової розвідки України, на максимум сконцентрувала свою увагу на вжитті заходів для притягненні до міжнародної відповідальності країни-терориста за її злочини проти мирного людства, у тому числі за відмивання «брудних» грошей, фінансування тероризму та фінансування зброї масового знищення.

Всю діяльність ми здійснюємо у координації зі своїми національними та міжнародними партнерами заради цілковитої перемоги над окупантом на всіх фронтах, щоб мир на нашу землю повернувся якнайшвидше.

Вцілому Держфінмоніторинг реалізує низку пріоритетних проектів, що спрятимуть досягненню визначених цілей.

1. Збір та обробка інформації

За період з 24.02.2022 по 18.03.2022 від суб’єктів первинного фінансового моніторингу Держфінмоніторингом отримано 39 849 повідомлень про фінансові операції, що підлягають фінансовому моніторингу, з них:

- 820 повідомлення про підозрілі фінансові операції (діяльність);

- 39 029 повідомлення про порогові операції.

Із загального обсягу отриманих повідомлень:

- 17 072 повідомлення про фінансові операції, здійснені до 24.02.2022;

- 22 777 повідомлень про фінансові операції, здійснені після 24.02.2022 року.

Постановою Правління Національного банку України від 24.02.2022 № 18 «Про роботу банківської системи в період запровадження воєнного стану» введено обмеження на здійснення транскордонних переказів валютних цінностей за межі України.

За період з 24.02.2022 по 18.03.2022 Держфінмоніторингом отримано 3 499 повідомлень про фінансові операції по перерахуванню коштів за кордон, проведені починаючи з 24.02.2022, та на постійній основі здійснюється ретельних аналіз зазначених операцій на предмет дотримання чинного законодавства.

2. Фінансові розслідування

Держфінмоніторингом здійснюються практичні заходи щодо проведення державного фінансового моніторингу:

- проводиться аналітична діяльність, обмін інформацією та співпраця із Офісом Генерального прокурора та іншими правоохоронними і розвідувальними органами. Встановлюються канали фінансування ДРГ та осіб, які можуть бути пов’язані, із вчиненням тероризму/сепаратизму, та/або, які публічно закликають до зміни чи повалення конституційного ладу або зміни меж території або державного кордону України;

- у співпраці із правоохоронними органами здійснюється зупинення фінансових операцій осіб причетних до фінансування агресивних дій з боку РФ щодо України та передача матеріалів до правоохоронної системи.

Зокрема, за результатами спільної роботи із СБУ виявлено можливе функціонування схеми фінансування діяльності проросійських структур та терористичних організацій т.зв. НФЗ «ДНР/ЛНР». Держфінмоніторингом на 15 рахунках українського суб’єкта господарювання, відкритих у 5-ти банківських установах, зупинено кошти в еквіваленті близько 83 млн. грн.

3. Протидія використанню РФ криптовалюти для обходу обмежень:

Враховуючи наявну інформацію що у зв’язку із безпрецедентними санкціями проти РФ країна-агресор почне використовувати криптовалюту для обходу обмежень:

Держфінмоніторингом спільно із командою Мінцифри, а також з ключовими криптоекспертами України проведено роботу щодо ідентифікації переліку російських криптообмінників, що пов'язані з підсанкційними банками (Сбербанк та інші), з метою повного блокування їх хостингу. За результатами проведеної роботи Держфінмоніторнгом направлено звернення на ключову американську компанію-хостера Cloudflare.

Крім того, у тісній взаємодії з криптопровайдерами України і світу запустили механізм спонтанного блокування криптогаманців РФ. Також, вжито інших спеціальних дій по стримуванню агресії РФ на ринку віртуальних активів.

4. Представник Держфінмоніторингу входить до складу створеної Генеральною прокуратурою України оперативної групи щодо виявлення, арешту активів, що належать особам, які організовують, забезпечують та провокують проведення агресивної війни РФ щодо України, як на території України так і за її межами, з метою подальшої їх передачі до державного бюджету України для відбудови її зруйнованої інфраструктури.

Українці! Великий народе Великої країни!
Гуртуймося в цей складний час якомога міцніше.
Ми переможемо.
Слава Україні!

____________________________________________