Про поточну міжнародну діяльність Держфінмоніторингу

З початку військової російської агресії, Державна служба фінансового моніторингу України, як підрозділ фінансової розвідки України, докладає максимум зусиль міжнародного характеру у чіткій координації з іншими державними органами для притягнення до суворої відповідальності російської федерації (РФ) та її поплічника республіку білорусь (рб) за їх злочини проти мирного людства, у тому числі за фінансування тероризму та фінансування зброї масового знищення.

У напрямку міжнародної діяльності вживаються широкий комплекс заходів, які направлені на позбавлення РФ та РБ фінансово-економічного потенціалу для продовження кровопролитної агресії в Україні та невідворотності повного відшкодування усієї шкоди, що була нанесла їх кривавими діями на нашій землі. 

Вцілому Держфінмоніторинг реалізує цілий ряд стратегічних міжнародних заходів, що полягають у наступному.

1. Виключення РФ з Комітету Ради Європи MONEYVAL

За активної координаційної роботи Держфінмоніторингу, 25.02.2022 р. зупинено членство РФ у Комітеті експертів Ради Європи із взаємної оцінки заходів протидії відмиванню коштів та фінансування тероризму (MONEYVAL) (Consequences of the suspension of a member State under Article 8 of the Statute of the Council of Europe).

В подальшому, 16.03.2022 р. Комітет Міністрів Ради Європи прийняв рішення виключити РФ із організації. Відповідно, РФ виключена із MONEYVAL, як робочого органу Ради Європи. За таких умов РФ позбавлено права та можливості впливати на антилегалізаційні заходи в рамках Ради Європи.

2. Щодо санкціонування РФ (виключення РФ з FATF та включення РФ до чорного списку FATF)

- Держфінмоніторингом направлені три звернення до FATF стосовно виключення РФ з FATF та включення РФ до чорного списку FATF. На підставі зазначених звернень 04.03.2022 р. FATF опублікував Публічну заяву у зв’язку з трагічними подіями в Україні (http://www.fatf-gafi.org/publications/fatfgeneral/documents/ukraine-2022.html). FATF заявляє, що дії РФ суперечать основним принципам FATF і є грубим порушенням зобов'язань, щодо імплементації та підтримки Стандартів FATF. FATF на даному етапі переглядає роль РФ роботі FATF, а також розгляне заходи, необхідні для дотримання основних принципів FATF;

- Держфінмоніторингом запроваджено постійну комунікацію з Міністерством закордонних справ України та направлені звернення з метою посилення комунікації з посольствами України за кордоном, у тому числі шляхом доведення до відома країн світу необхідності розповсюдження для учасників фінансового та нефінансового секторів відповідних країн інформації щодо експоненційно зростаючих ризиків транзакцій, проведених за участю, від імені та в інтересах суб’єктів фінансово-економічних відносин РФ;

- керівництвом Верховної Ради України 11.03.2022 р. надіслано звернення до Групи з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей та фінансуванням тероризму (FATF) з проханням  включити РФ до чорного списку FATF та виключити РФ з числа країн-членів FATF;

- Держфінмоніторингом 15.03.2022 р. направлено ряд офіційних листів до європарламентарів із проханням сприяти позитивному розгляду FATF питання виключення РФ з FATF та включення РФ до чорного списку FATF;

- Держфінмоніторингом повідомлено Надзвичайних і Повноважних Послів України в Сполучених Штатах Америки, Франції, Великобританії та ООН на діях, що вживаються Україною щодо санкціонування РФ, та направлено прохання про сприяння;

- Держфінмоніторингом опрацьовано та підтримано петицію щодо включення РФ в чорний список FATF, що розміщена https://bit.ly/3wrMU5y  (Petition: Expel Russia from FATF and add it to the Black List).

3. Щодо санкціонування РБ за підтримку РФ

Держфінмоніторингом направлені звернення до FATF та Егмонтської групи підрозділів фінансової розвідки з метою санкціонування РБ у зв’язку із сприяння нею агресії РФ щодо України. Звернення стосуються включення РБ до чорного списку FATF та відключення від захищеного сайту Егмонтської групи та виключення з її членів.

4. Усунення РФ від роботи у Егмонтській групі підрозділів фінансових розвідок

За поданнями Держфінмоніторингу підрозділ фінансової розвідки РФ відключено від захищеного веб-сайту Егмонтської групи підрозділів фінансової розвідки. З урахуванням цього ПФР РФ позбавлений права та можливості здійснювати обмін інформацією в рамках Егмонтської групи.

5. Щодо недопущення використання РФ криптовалют для обходу санкційних обмежень

Держфінмоніторингом спільно із командою Мінцифри, а також з ключовими криптоекспертами України проведено роботу щодо ідентифікації переліку російських криптообмінників, що пов'язані з підсанкційними банками (Сбербанк та інші), з метою повного блокування їх хостингу. За результатами проведеної роботи Держфінмоніторнгом направлено та супроводжується звернення на ключову американську компанію-хостера Cloudflare.

Крім того, у тісній взаємодії з криптопровайдерами України і світу запущено механізм спонтанного блокування криптогаманців РФ.

Так, Держфінмоніторингом направлено звернення до криптовалютної біржі Binance із конкретними пропозиціями щодо дій по стримуванню агресії РФ на ринку віртуальних активів, за наслідками розгляду якого Binance змінила політику та 20.03.2022 р. виключила можливість здійснення P2P транзакцій для ряду російських банків і платіжних систем, які потрапили до санкційного списку.

Окремо, до Binance направлено звернення щодо блокування банків РБ, що потрапили до санкційного списку.

6. Обмін міжнародною інформацією

Держфінмоніторингом здійснюються щоденні робочі контакти з підрозділами фінансових розвідок країн світу та відповідними фінансовими регуляторами щодо обміну розвідувальною інформацією, а також посиленням фінансового нагляду за бізнесом, що має зв’язки з РФ.

Ця робота спрямована на запобігання поширенню міжнародного тероризму, включаючи блокування фінансових операцій, замороження активів та їх подальшої конфіскації.

Активна міжнародна діяльність Держфінмоніторингу буде продовжуватися в посиленому режимі до повної перемоги України на усіх фронтах.

Слава Україні !

________________________________________