Прийнято нові урядові постанови з питань фінансового моніторингу

Кабінетом Міністрів України на засіданні 05 серпня 2020 року прийнято ряд нормативно-правових актів, спрямованих на імплементацію вимог нового Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення», участь у розробці яких взяли Міністерство фінансів України спільно з Держфінмоніторингом із залученням інших учасників системи запобігання та протидії.

Так, з метою приведення законодавства у сфері запобігання та протидії до вимог 33 Рекомендації Групи з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей та фінансуванням тероризму (FATF), постановою Уряду затверджено Порядок формування та оприлюднення комплексної адміністративної звітності у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення.

Крім того, Урядом схвалено проект постанови Кабінету Міністрів України і Національного банку України про затвердження Порядку збору, обробки і аналізу інформації щодо результатів діяльності суб’єктів фінансового моніторингу, інших державних органів, що беруть участь у роботі системи запобігання та протидії, схвалення та оприлюднення результатів національної оцінки ризиків та здійснення заходів за її результатами.

Також, прийнято постанову «Про затвердження Порядку формування переліку держав (юрисдикцій), що не виконують чи неналежним чином виконують рекомендації міжнародних, міжурядових організацій, задіяних у сфері боротьби з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванням тероризму чи фінансуванням розповсюдження зброї масового знищення». Реалізація постанови забезпечить дотримання міжнародних стандартів у сфері відмивання коштів та протидії фінансуванню тероризму, зокрема 19 - ої Рекомендації  FATF.

Довідково: 
Раніше на виконання вимог нового Базового Закону, Урядом були ухвалені:
- постанова Кабінету Міністрів України від 22.07.2020 р. № 622 «Про затвердження Порядку формування переліку осіб, пов’язаних з провадженням терористичної діяльності або стосовно яких застосовано міжнародні санкції»;
- постанова Кабінету Міністрів України від 22.07.2020 р. № 627 «Деякі питання єдиної державної інформаційної системи у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення»;
- постанова Кабінету Міністрів України від 29.07.2020 р. № 653 «Про внесення змін до Положення про Державну службу фінансового моніторингу України»;
- постанова Кабінету Міністрів України від 29.07.2020 № 654 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України».

 

________________________________________