Представники Держфінмоніторингу взяли участь у 66-му Пленарному засіданні MONEYVAL

У період з 11 по 15 грудня 2023 року представники Держфінмоніторингу взяли участь у засіданнях Робочої групи з оцінок та 66-му Пленарному засіданні Комітету експертів Ради Європи із взаємної оцінки заходів протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму (MONEYVAL), яке проходило у м. Страсбург (Французька Республіка).

У заходах взяли участь представники всіх країн-членів Ради Європи, що підлягають взаємній оцінці MONEYVAL, а також представники визначених країн-членів FATF, Європейської Комісії, Секретаріату FATF, Інтерполу, Міжнародного валютного фонду, Європейського банку реконструкції та розвитку та ін.

У ході Пленарного засідання обговорювалися питання щодо:

  • затвердження звітів про оцінку Азербайджану та Чорногорії в рамках 5-го раунду взаємної оцінки;
  • затвердження звітів про прогрес Кіпру, Чеської Республіки, Литовської Республіки та Словенії в рамках 5-го раунду взаємної оцінки;
  • оновлення типологій MONEYVAL;
  • заходів у рамках 6-го раунду взаємної оцінки MONEYVAL;
  • перегляду стандартів та методології FATF;
  • ініціатив у сфері ПВК/ФТ тощо.

Крім того, у ході зазначеного засідання відбулись вибори Голови, віце-голів та членів Бюро MONEYVAL.

Під час Пленарного засідання проведено переговори із країнами-членами та спостерігачами MONEYVAL. Міжнародним партнерам надано інформацію щодо роботи національної системи запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення в умовах агресивної війни російської федерації (РФ) проти України.

Україною підтверджено дотримання всіх міжнародних зобов’язань у сфері фінансового моніторингу з урахуванням об’єктивних обставин функціонування антилегалізаційної системи.

Довідково:

16 березня 2022 р. Комітет Міністрів Ради Європи прийняв рішення щодо виключення РФ із Ради Європи та відповідно із MONEYVAL, як робочого органу Ради Європи. З урахуванням цього РФ не бере участі у зазначених засіданнях.

13 жовтня 2022 р. Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, яка називає РФ терористичним режимом.

23 листопада 2022 р. Європейський Парламент прийняв резолюцію, якою визнав РФ державою спонсором тероризму.

25 квітня 2023 р. затверджено Декларацію високого рівня щодо пріоритетів MONEYVAL, якою засуджено триваючу агресію РФ проти України та підтверджено повну підтримку України та її народу.