Представники Держфінмоніторингу взяли участь у 67-му Пленарному засіданні MONEYVAL

У період з 21 по 24 травня 2024 року представники Держфінмоніторингу взяли участь у засіданнях Робочої групи з оцінок та 67-му Пленарному засіданні Комітету експертів Ради Європи із взаємної оцінки заходів протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму (MONEYVAL), які проходили у м. Страсбург (Французька Республіка).

У заходах взяли участь представники всіх країн-членів Ради Європи, що підлягають взаємній оцінці MONEYVAL, а також представники визначених країн-членів FATF, Європейської Комісії, Секретаріату FATF, Інтерполу, Міжнародного валютного фонду, Європейського банку реконструкції та розвитку та ін.

У ході Пленарного засідання обговорювалися питання щодо:

  • звіту про оцінку Джерсі в рамках 5-го раунду взаємної оцінки;
  • звітів про прогрес Угорщини, Гібралтару, Молдови (Україна виступала рапортером Звіту про прогрес Молдови) в рамках 5-го раунду взаємної оцінки;
  • імплементації Стратегії MONEYVAL на 2023-2027 рр.;
  • підготовки до проведення 6-го раунду взаємної оцінки;
  • актуальних подій у сфері протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму в юрисдикціях MONEYVAL та на рівні ЄС;
  • зміцнення співробітництва між FATF та FSRBs;
  • призначення представника MONEYVAL в Комітеті експертів з питань повернення активів, одержаних злочинним шляхом (PC-RAC);
  • роботи в рамках поточних проектів з типологій MONEYVAL;
  • проекту з аналізу наднаціональності MONEYVAL;
  • ініціатив у сфері ПВК/ФТ тощо.

Також, представниками Держфінмоніторингу взято участь у круглому столі під час якого до відома учасників Пленарного засідання донесено інформацію стосовно заходів, що вживаються Україною у сфері ПВК/ФТ/ФРЗМЗ в умовах агресивної війни російської федерації (РФ) проти України та подальших напрямків роботи у зазначеній сфері, а також в тематичних сесіях з питань ПВК/ФТ.  

Україною підтверджено дотримання всіх міжнародних зобов’язань у сфері фінансового моніторингу в умовах неспровокованої військової агресії рф проти України.

Крім того, в рамках Пленарного тижня, проведено зустрічі з країнами-членами та спостерігачами MONEYVAL у сфері ПВК/ФТ/ФРЗМЗ.

 

Довідково:

16 березня 2022 р. Комітет Міністрів Ради Європи прийняв рішення щодо виключення РФ із Ради Європи та відповідно із MONEYVAL, як робочого органу Ради Європи. З урахуванням цього РФ не бере участі у зазначених засіданнях.

13 жовтня 2022 р. Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, яка називає РФ терористичним режимом.

23 листопада 2022 р. Європейський Парламент прийняв резолюцію, якою визнав РФ державою спонсором тероризму.

25 квітня 2023 р. затверджено Декларацію високого рівня щодо пріоритетів MONEYVAL, якою засуджено триваючу агресію РФ проти України та підтверджено повну підтримку України та її народу.