Представники України беруть участь у 65-му Пленарному засіданні MONEYVAL

У період з 22 по 26 травня 2023 р. представники України за координації Держфінмоніторингу беруть участь у засіданнях Робочої групи з оцінок та 65-му Пленарному засіданні Комітету експертів Ради Європи із взаємної оцінки заходів протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму (MONEYVAL), яке проходить у м. Страсбург (Французька Республіка).

У ході Пленарного засідання обговорюються питання щодо:

- затвердження Звітів про взаємну оцінку Республіки Північна Македонія та Румунія;

- затвердження Звітів про прогрес в рамках 5-го раунду оцінки Албанії та Словенії;

- послідовності, планування та процедури 6-го раунду взаємних оцінок;

- схвалення типологічного дослідження MONEYVAL щодо ризиків відмивання коштів у світі віртуальних активів;

- подальших кроків за результатами схвалення Декларації високого рівня та Стратегії MONEYVAL на 2023-2027 роки та ін;

Під час Пленарного засідання проводяться переговори із країнами-членами та спостерігачами MONEYVAL. Міжнародним партнерам надається інформація щодо роботи національної системи запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення в умовах агресивної війни російської федерації (РФ) проти України.

Україною підтверджено дотримання всіх міжнародних зобов’язань у сфері фінансового моніторингу з урахуванням об’єктивних обставин функціонування антилегалізаційної системи.

Довідково:

16 березня 2022 р. Комітет Міністрів Ради Європи прийняв рішення щодо виключення РФ із Ради Європи та відповідно із MONEYVAL, як робочого органу Ради Європи. З урахуванням цього РФ не бере участі у зазначених засіданнях.

13 жовтня 2022 р. Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, яка називає РФ терористичним режимом.

23 листопада 2022 р. Європейський Парламент прийняв резолюцію, якою визнав РФ державою спонсором тероризму.

25 квітня 2023 р. затверджено Декларацію високого рівня щодо пріоритетів MONEYVAL, якою засуджено триваючу агресію РФ проти України та підтверджено повну підтримку України та її народу.