Пленарне засідання FATF підтвердило подальше зупинення членства Росії. Результати Пленуму FATF

У період з 23 по 27 жовтня п.р. Держфінмоніторинг, по квоті Комітету Ради Європи MONEYVAL та за підтримки проекту Антикорупційна ініціатива ЄС в Україні (EUACI), взяв участь у черговому Пленарному засіданні та засіданнях відповідних робочих груп FATF, які відбувались у м. Париж, Французька Республіка.

В ході Пленарного тижня FATF розглянуто ряд питань, що стосуються глобальних заходів, які вживаються FATF та його членами у сфері протидії відмиванню коштів, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення, а саме:

- звіти роботи Робочих груп (ICRG, GNCG, RTMG, ECG);

- членства російської федерації (рф) у FATF;

- звіт про взаємну оцінку Бразилії, та ін.

Відповідно до офіційної інформації FATF за наслідками Пленарного засідання, призупинення членства рф у FATF залишається в силі. У продовження заяв, опублікованих з березня 2022 року, FATF повторно наголошує, що всі юрисдикції повинні бути пильними щодо поточних та нових ризиків обходу заходів, вжитих проти рф з метою захисту міжнародної фінансової системи.

Нагадуємо, що відповідно до лютневої заяви FATF, FATF глибоко стурбована повідомленнями про торгівлю зброєю між рф та країнами щодо яких РБ ООН застосувала санкції і кібератаками, які відбуваються з території рф.

Окремо FATF продовжує приділяти увагу моніторингу глобальних ризиків відмивання коштів, фінансування тероризму та фінансування розповсюдження зброї масового знищення для міжнародної фінансової системи.

В рамках засідань, Держфінмоніторингом проведено ряд двосторонніх зустрічей з делегаціями країн-членів FATF та іншими учасниками Пленуму на яких було акцентовано на необхідності подальших спільних дій для захисту міжнародної фінансової системи в т.ч. від ризиків, що несе рф.

Окрім того, 26 жовтня п.р., Королівським Інститутом об’єднаних служб (Royal United Services Institute (RUSI), Велика Британія) було опубліковано колонку Голови Державної служби фінансового моніторингу України Ігоря Черкаського «Ми повинні йти далі, щоб кинути виклик нехтуванні Росією міжнародних норм», в якій звернута увага на актуальну проблематику збереження безпеки Глобальної Мережі через некооперативні дії рф.

Держфінмоніторинг продовжуватиме вживати заходів з метою реагування на ризики та загрози, що створює рф у сфері відмивання коштів, фінансування тероризму та фінансування розповсюдження зброї масового знищення, а також накладення санкцій на країну-агресора.