Підготовлено та представлено Посібник з питань проведення фінансових розслідувань

Державною службою фінансового моніторингу України взято участь в офіційній презентації Посібника щодо деяких аспектів здійснення фінансових розслідувань (дослідження фінансових відносин), підготовленого Держфінмоніторингом спільно із іншими зацікавленими органами в цій сфері в рамках проєктів «Посилення заходів щодо протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму в Україні» (PGG) та «ДІЯ-ЄС: Заходи ЄС з питань протидії наркотикам та організованій злочинності, інтенсивне співробітництво та нарощування потенціалу для боротьби з організованою злочинністю у сфері наркоторгівлі вздовж «героїнового маршруту».

Зазначений посібник спрямований на формування розуміння поняття фінансового розслідування та підходів щодо його здійснення для працівників державних органів, діяльність яких пов’язана із протидією злочинам, у тому числі тим, що мають економічну складову, поверненням активів та корупції.

Посібник має практичну спрямованість та містить:

приклади підготовки запитів правоохоронних органів до Держфінмоніторингу та АРМА, щодо міжнародної правової допомоги;

відомості, що можна отримати від тих чи інших державних органів;

слідчі ситуації та основні кримінально-процесуальні документи з фінансових розслідувань;

практику Європейського Суду з прав людини у справах щодо відмивання грошей; та ін.

Посібник насамперед розроблений для представників органів прокуратури та досудового розслідування, але буде корисний для використання в роботі працівниками суб’єктів первинного та державного фінансового моніторингу, правоохоронними та судовими органами.

Крім того, поява цього видання направлена на демонстрацію прогресу України, за результатами 5-го раунду оцінки MONEYVAL по Безпосередньому Результату № 7 (Розслідування та переслідування відмивання коштів).

З посібником можна ознайомитися, перейшовши у розділ «Фінансовий моніторинг»/»Методологія»/»Рекомендації»/«Посібник щодо деяких аспектів здійснення фінансових розслідувань (дослідження фінансових відносин)».

 

__________________________________