ПЕРЕГЛЯНУТО РЯД РЕКОМЕНДАЦІЙ FATF

За результатами інтенсивних обговорень у рамках Пленарного засідання FATF, яке відбулося 23-27 жовтня 2023 року у м. Париж, Французька Республіка, були внесені зміни до Рекомендацій FATF щодо захисту неприбуткових організацій (НПО) від неправомірного використання для фінансуванням тероризму (ФТ) та для посилення заходів щодо повернення активів.

Зокрема, були внесені поправки до Рекомендації 8 та Пояснювальної записки до неї, з метою запобігання неправильному застосуванню та тлумаченню Рекомендації 8, що призводить до застосування країнами непропорційних заходів до НПО. Переглянута Рекомендація 8 і Пояснювальна записка до неї вимагатимуть від країн захисту НПО від неправомірного використання з метою ФТ шляхом впровадження посилених ризик-орієнтованих заходів.

Серед основних змін у Рекомендації 8: запроваджено періодичний обов’язковий перегляд країнами організацій, які підпадають під визначення НПО, та оцінку ризиків ФТ для них; передбачено наявність в країнах цілеспрямованих, пропорційних і ризик-орієнтованих заходів для усунення виявлених ризиків ФТ та необхідність врахування їх впливу на законну діяльність НПО; роз’яснено зобов’язання країн здійснювати нагляд або моніторинг за НПО, але без визначення останніх як суб’єктів звітування або встановлення вимог щодо проведення належної перевірки клієнтів.

Для кращого розуміння змін у переглянутій Рекомендації 8 та її подальшого застосування, FATF також оновила Документ щодо найкращих практик боротьби із неправомірним використанням неприбуткових організацій для фінансування тероризму (англійською мовою).

Також було внесено зміни щодо вимог стосовно конфіскації та заходів тимчасового замороження та арешту на національному рівні (Рекомендація 4 та Пояснювальна записка до неї), а також заходів для покращення міжнародного співробітництва у сфері повернення активів (Рекомендація 38 та Пояснювальна записка до неї). Поправки сприяють посиленню повноважень та можливостей правоохоронних та інших органів щодо виявлення та відстеження майна, одержаного злочинним шляхом. Вони також встановлюють нові форми міжнародного співробітництва, які наголошують на важливості швидких та ефективних каналів і механізмів співпраці (Рекомендації 30, 31 і 40 і відповідні Пояснювальні записки).