Національна система фінансового моніторингу відзначає п’ятнадцяту річницю початку операційної діяльності

12 червня 2003 року - рівно 15 років тому, набрав чинності Закон України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом».
Прийняття Верховною Радою України цього закону стало не тільки вимогою часу, а і визначальним стартовим моментом на шляху формування в Україні ефективної національної політики у сфері фінансового моніторингу.
Саме в цей день, Держфінмоніторинг почав отримувати, обробляти та здійснювати аналіз інформації, одержаної від суб’єктів первинного фінансового моніторингу про підозрілі фінансові операції.
З нагоди цієї події, Голова Державної служби фінансового моніторингу України Черкаський Ігор Борисович відзначив, що з часу набрання чинності антилегалізаційного Закону, Державною службою фінансового моніторингу України, як національним підрозділом фінансової розвідки України, оброблено та проаналізовано близько 33 мільйонів  повідомлень про фінансові операції, що  підлягають фінансовому моніторингу, а до правоохоронно-розвідувальних органів сформовано та направлено понад 10 600 узагальнених матеріалів.
Держфінмоніторингом налагоджено конструктивне співробітництво та інформаційний обмін з суб’єктами первинного фінансового моніторингу, державними регуляторами та громадськістю.
На сьогодні в Україні сформовано стійку до національних  та міжнародних ризиків комплексну систему інституційних, законодавчих, міжвідомчих, методологічних та практичних взаємодоповнюючих елементів системи боротьби з відмиванням «брудних» коштів та фінансуванням тероризму.
Держфінмоніторинг і надалі налаштований направляти всі свої зусилля і потенціал на подальший розвиток національної системи протидії відмиванню доходів, одержаних злочинним шляхом, та фінансування тероризму у напрямі найбільшої відповідності загальносвітовим стандартам  та прозорості фінансової системи.
 
Прес-служба
Держфінмоніторингу
presa@fiu.gov.ua
www.fiu.gov.ua