Комітет експертів Ради Європи з питань оцінки заходів протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму MONEYVAL розпочав 5-й раунд оцінки України

27 березня 2017 року в Україні стартував 5-й раунд оцінки національної системи протидії відмиванню (легалізації) коштів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення Комітетом експертів Ради Європи з питань оцінки заходів протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму (далі – Комітет MONEYVAL). Оцінка триватиме по 8 квітня 2017 року. Україну оцінуватимуть експерти із 9 країн світу.
Слід відмітити, що MONEYVAL є головним європейським арбітром з питань протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму і проводить взаємні оцінки держав щодо всіх відповідних міжнародних стандартів в правовій, фінансовій та правоохоронній сферах. Україна є членом MONEYVAL з 1997 року.
Одним із основних завдань Комітету MONEYVAL є здійснення взаємних оцінок його членів у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення на предмет дотримання та ефективної імплементації Рекомендацій FATF.
Оцінка MONEYVAL передбачає двотижневе перебування місії експертів в Україні та включатиме широкі консультації із представниками державних органів, приватного сектору та громадських об"єднань, а також вивчення ступеню ефективності практичного впровадження Стандартів FATF в національну антилегалізаційну систему.
При цьому ключовим елементом оцінки для України буде ефективність заходів, що вживаються правоохоронно-судовою системою, яка зокрема, включає інформацію щодо:
розпочатих та закінчених кримінальних проваджень у справах з відмивання коштів та фінансування тероризму;
обвинувальних вироків та кількості осіб стосовно яких прийнято судові рішення;
регуляторної та наглядової діяльності;
арешту та конфіскації активів, одержаних злочинним шляхом;
заходів з повернення до України заблокованих за кордоном активів тощо.
За результатами оцінки міжнародними експертами буде підготовлено звіт щодо відповідності національної системи протидії відмиванню коштів і фінансуванню тероризму стандартам FATF, а також прогресу України у сфері боротьби з відмиванням коштів та фінансуванням тероризму.

Прес-служба
Держфінмоніторингу
presa@fiu.gov.ua
www.fiu.gov.ua