Комітет експертів Ради Європи MONEYVAL завершив свою роботу в Україні в рамках 5 раунду оцінки

Завершилась виїзна місія в Україну експертів Комітету експертів Ради Європи з питань оцінки заходів протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму (Комітет MONEYVAL), в рамках 5-й раунду оцінки, яка тривала протягом останніх двох тижнів.
Координацію заходів з підготовки та проведення в Україні місії експертів Комітету MONEYVAL забезпечувала Державна служба фінансового моніторингу України.
Ключовим елементом оцінки були консультації із представниками державних органів, приватного сектору та громадських об’єднань з метою вивчення ефективності практичного впровадження Рекомендацій FATF відповідно до 11-ти Безпосередніх Результатів (Immediate Outcomes).
Під час роботи місії експерти MONEYVAL провели більше 70 офіційних планових робочих зустрічей з представниками Держфінмоніторингу, правоохоронних та інших органів, державних регуляторів, суб’єктів первинного фінансового моніторингу, приватного та громадського сектору.
Відповідно до положень Безпосередніх результатів, експерти під час місії ознайомились з практикою застосування в Україні законодавства з питань фінансового моніторингу, зокрема в частині:
- проведення Національної оцінки ризиків та координації діяльності державних органів;
- міжнародного співробітництва у зазначеній сфері;
- ефективності державного регулювання і нагляду та розуміння приватним сектором ризиків відмивання коштів та фінансування тероризму;
- ефективності діяльності Державної служби фінансового моніторингу України;
- заходів, що вживаються правоохоронно-судовою системою в рамках боротьби з відмиванням коштів, фінансуванням тероризму та фінансуванням розповсюдження зброї масового знищення тощо.
За підсумками місії Голова Держфінмоніторингу Ігор Борисович Черкаський відмітив високий вклад Комітету MONEYVAL в розбудову  європейських систем запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення, та підкреслив, що за результатами оцінки MONEYVAL Україна вживатиме дієвих заходів, спрямованих на удосконалення національної системи фінансового моніторингу та її ефективної практичної реалізації.
За наслідками оцінювання експертами буде підготовлено Звіт із взаємної оцінки з відповідними рекомендаціями для України, який у подальшому буде затверджено на Пленарному засіданні Комітету MONEYVAL.
 
Прес-служба
Держфінмоніторингу
presa@fiu.gov.ua
www.fiu.gov.ua