FATF опубліковано Керівництво щодо ризик-орієнтованого підходу для сектору нерухомості

Станом на 26 липня 2022 року -  нерухомість є популярним вибором для інвестицій, але вона також приваблює злочинців, які використовують нерухомість у своїй незаконній діяльності або для відмивання своїх злочинних доходів. Це дозволяє злочинним мережам процвітати та рости, використовуючи доходи від їх незаконної діяльності, що впливає на суспільство та наносить шкоду верховенству права. У деяких країнах ця практика також сприяє підвищенню цін на нерухомість, роблячи житло недоступним для багатьох, а також додатково стимулюючи злочинну діяльність.

Оцінки FATF демонструють, що сектор нерухомості часто погано розуміє ці ризики та регулярно не в змозі їх зменшити. У переглянутому Керівництві щодо ризик-орієнтованого підходу для сектору нерухомості підкреслюється важливість для цього сектора покращити розуміння ризиків відмивання коштів і фінансування тероризму, з якими він стикається. Уразливі місця включають експлуатацію політично значущими особами, купівлю елітної нерухомості, використання віртуальних активів, використання анонімних компаній і посередників як інструментів для відмивання доходів, отриманих злочинним шляхом.

Сектор має вжити належних заходів для адекватного пом’якшення цих ризиків. Це включає ефективні заходи належної перевірки клієнта, такі як доступ до інформації про справжнього бенефіціарного власника (власників) операції з нерухомістю.

Завдяки навчанню, інформаційним сесіям і регулярним наглядовим зусиллям наглядові органи повинні покращити своє розуміння ризиків, з якими зіштовхується сектор нерухомості, і забезпечити їх належне усунення.

Зацікавлені сторони повинні співпрацювати, щоб запобігти зловживанню злочинцями сектором і ринком нерухомості, в тому числі через транскордонне співробітництво та діяльність. 

FATF оновила своє керівництво щодо ризик-орієнтованого підходу для сектору нерухомості з вказівками від приватного сектору, в тому числі шляхом публічних консультацій у березні-квітні 2022 року.

_____________________________________________