Інформування Держфінмоніторингу про результати роботи за період березень-жовтень п.р.

Починаючи з березня 2014 року Держфінмоніторингом розпочата активна робота щодо законодавчого забезпечення системи фінансового моніторингу, а також здійснення посилених практичних заходів у сфері боротьби з відмиванням коштів та фінансуванням тероризму.
14 жовтня п.р. Верховною Радою України прийнято, внесений Урядом, Закон України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення», що був розроблений Держфінмоніторингом.
Новий Закон дозволить підвищити ефективність боротьби з відмиванням коштів та фінансуванням тероризму та спрямований на:
- імплементацію нових Рекомендацій FATF;
- удосконалення механізму інформування про підозрілі фінансові операції;
- запровадження процедур фінансового моніторингу щодо національних та міжнародних високопосадовців;
- проведення національної оцінки ризиків;
- покращення заходів ризик-орієнтованого підходу в процесі здійснення фінансового моніторингу.
Закон набирає чинності через 90 днів з дня його опублікування, а саме – 6 лютого 2015 року.
Держфінмоніторингом протягом періоду з 01.03.2014 по 30.10.2014 підготовлено 565 узагальнених та додаткових узагальнених матеріалів (з них 330 узагальнених та 235 додаткових узагальнених матеріалів), які направлено до:
Генеральної прокуратури України  – 74 узагальнені матеріали та 160 додаткових узагальнених матеріалів;
Міністерства внутрішніх справ України – 110 узагальнених матеріалів та 35 додаткових узагальнених матеріалів;
Державної фіскальної служби України – 61 узагальнений матеріал та 27 додаткових узагальнених матеріалів;
Служби безпеки України – 85 узагальнених матеріалів та 13 додаткових узагальнених матеріалів.
У вказаних матеріалах сума фінансових операцій, які можуть бути пов’язані:
- з легалізацією коштів, становить 201,8 млрд. грн.;
- з учиненням іншого злочину, визначеного КК України, становить 15,6 млрд. гривень.
Держфінмоніторингом продовжується активна робота стосовно розслідування фактів відмивання коштів, одержаних від корупційних діянь, розкрадання та привласнення державних коштів та майна колишнім Президентом України Януковичем В.Ф., його близькими, посадовцями колишнього Уряду країни та пов’язаними з ними особами, а також щодо осіб, причетних до організації умисного масового вбивства людей та сепаратистської діяльності на території України.
За результатами вжитих заходів Держфінмоніторингом на території України виявлено 530 рахунків 92 фізичних та 81 рахунок 32 юридичних осіб, причетних до корупційних діянь, та заблоковано кошти на суму 1,72 млрд. грн., 190,95 млн. дол. США,16,28 млн. євро та 0,41 млн. рос. рублів, дорогоцінних металів (золота та срібла) вартістю 2,95 млн. грн., а також цінні папери вартістю 2,55 млрд. грн. та 1,02 млрд. дол. США.
Фінансовою розвідкою України підготовлено та направлено до правоохоронних органів 230 матеріалів (66 узагальнених та 164 додаткових узагальнених матеріали) стосовно фінансових операцій, проведених за участю колишнього Президента України Януковича В.Ф., його близькими та посадовцями колишнього Уряду, органів влади, місцевого самоврядування.
Загальна сума фінансових операцій, яка підозрюється в легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом, за цими матеріалами становить 140,5 млрд. грн. (еквівалент 10,85 млрд. дол. США), а сума фінансових операцій, яка може бути пов’язана з вчиненням інших злочинів, становить 10,6 млрд. гривень (еквівалент 818,53 млн. дол. США).
Зупинено фінансові операції у 44 узагальнених матеріалах та 71 додатковому узагальненому матеріалі, залишок коштів становить понад 17,4 млрд. гривень.
Окрема увага приділяється пошуку вищезазначених активів за кордоном. Так, Держфінмоніторингом направлено запити до підрозділів фінансових розвідок 135 країн світу з метою встановлення та подальшого блокування банківських рахунків, корпоративних прав, цінних паперів та інших прав вимог, рухомого, нерухомого майна та інших активів за кордоном.
Особливо активна співпраця здійснюється з представниками підрозділу фінансової розвідки та державними органами США. Так, починаючи з березня п.р. відбулись зустрічі із представниками Посольства США в Україні, Департаменту юстиції США, Державного казначейства США та Федерального бюро розслідувань США.
Крім того, 17 жовтня п.р. у м. Цюріх, Швейцарська Конфедерація, відбулась робоча зустріч підрозділів фінансових розвідок щодо розслідування справ з повернення активів колишніх високопосадовців, за участю фахівців фінансової розвідки України.
Зустріч стала наступним важливим кроком для України після Конференції «Український форум з питань повернення активів», який відбувся в м. Лондон, Великобританія, у період з 29 по 30 квітня п.р.
За результатами зустрічі було ініційовано опрацювання та погодження документу щодо співробітництва в рамках проведення спільного розслідування і замороження злочинних активів, а також заплановано відповідні двосторонні практичні заходи.
В рамках фінансових розслідувань виявлено фінансові операції 44 компаній-нерезидентів, зареєстрованих на Кіпрі, Панамі, Великобританії, Белізі, Сейшелах, Австрії, пов’язані з Януковичем В.Ф. та його найближчим оточенням.
Вказаними компаніями-нерезидентами протягом 2010-2013 років, через рахунки відкриті у банках Латвії, здійснено переказ коштів на рахунки, відкриті в українських банках, у розмірі 1,37 млрд. дол. США, значну частину з яких було використано для придбання державних облігацій (ОВДП).
Держфінмоніторингом заблоковано кошти по рахунках вищезазначених компаній-нерезидентів на території України у сумі 1,37 млрд. дол. США, на які ухвалами Печерського районного суду м. Києва накладено арешт.
Крім того, в результаті тісної співпраці Держфінмоніторингу з Підрозділом фінансової розвідки Латвії, на рахунках 23 компаній-нерезидентів було заблоковано 49,51 млн. дол. США.
Загальна сума заблокованих коштів на рахунках 44 компаній нерезидентів, підконтрольних «сім’ї Януковича», склала – 1,42 млрд. дол. США, у тому числі на території України 1,37 млрд. дол. США, за кордоном – 49,51 млн. дол. США.
Одним із напрямків, на яких акцентує свою діяльність Державна служба фінансового моніторингу України є визначення і блокування доходів стосовно діяльності осіб, які фінансують тероризм та осіб, які публічно закликають до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або зміни меж території або державного кордону України.
Держфінмоніторингом підготовлено та направлено до правоохоронних органів 67 матеріалів (з них 50 узагальнених та 17 додаткових узагальнених матеріалів), у яких:
- сума фінансових операцій, які можуть бути пов’язані з фінансуванням тероризму, становить 41,78 млн. грн.;
- сума фінансових операцій, які можуть бути пов’язані з легалізацією коштів, становить 1,8 млрд. грн.;
- сума фінансових операцій, які можуть бути пов’язані з учиненням іншого злочину, визначеного КК України, становить 3,0 млрд. гривень.
Зупинено фінансові операції у 25 узагальнених матеріалах та 12 додаткових узагальнених матеріалах, залишок коштів становить понад 80,9 млн. гривень.
Разом з тим, особливу увагу Держфінмоніторингу зосереджено на боротьбу з так званими «конвертаційними центрами».
Фінансовою розвідкою України підготовлено та передано до правоохоронних органів України 92 матеріали, в тому числі 76 узагальнених та 17 додаткових узагальнених матеріалів, пов’язаних із зняттям готівкових коштів.
Загальних обсяг проведених фінансових операцій із зняття готівкових коштів, пов’язаних із легалізацією злочинних доходів у зазначених узагальнених та додаткових узагальнених матеріалах склав 86,2 млрд. гривень.