Інформування про результати роботи Держфінмоніторингу за січень – травень 2015 року

Держфінмоніторингом за період з 01.01.2015 до 01.06.2015 підготовлено  245 узагальнених та додаткових узагальнених матеріалів (з них 119 узагальнених та 126 додаткових узагальнених матеріалів), які направлено до:
·                     Генеральної прокуратури України  – 12 узагальнених матеріалів та 71 додатковий узагальнений матеріал;
·                     Міністерства внутрішніх справ України – 40 узагальнених матеріалів  та 22 додаткових узагальнених матеріалів;
·                     Державної фіскальної служби України – 25 узагальнених матеріалів та 12 додаткових узагальнених матеріалів;
·                     Служби безпеки України – 42 узагальнених матеріалів та 21 додатковий узагальнений матеріал.
У вказаних матеріалах сума фінансових операцій, які можуть бути пов’язані:
- з легалізацією коштів, становить 30,1 млрд. грн.;

- з учиненням іншого злочину, визначеного КК України, становить 6,6 млрд. гривень.
За вказаний період фінансовою розвідкою України підготовлено та направлено до правоохоронних органів 60 матеріалів (5 узагальнених та 55 додаткових узагальнених матеріали) стосовно фінансових операцій, проведених за участю колишнього Президента України Януковича В.Ф., його близькими та посадовцями колишнього Уряду, органів влади.
Загальна сума фінансових операцій, які можуть бути пов’язані з легалізацією доходів, одержаних злочинним шляхом, за цими матеріалами становить 12,6 млрд. грн., а сума фінансових операцій, які можуть бути пов’язані з учиненням інших злочинів, становить 2,9 млрд. гривень.
Держфінмоніторингом продовжується активна робота стосовно розслідування фактів відмивання коштів, одержаних від корупційних діянь, розкрадання та привласнення державних коштів та майна колишнім Президентом України Януковичем В.Ф., його близькими, посадовцями колишнього Уряду країни та пов’язаними з ними особами, а також щодо осіб, причетних до організації умисного масового вбивства людей на території України.
Так, протягом березня 2014 року – травня 2015 року Держфінмоніторингом виявлено 550 рахунків 95 фізичних та 82 рахунка 32 юридичних осіб (в т.ч. 21 компанії нерезидента), що пов’язані із вищезазначеними фізичними особами, та заблоковано кошти в еквіваленті 1,52 млрд. дол. США, в т.ч.:
·         на банківських рахунках 95 фізичних осіб:
-     грошових коштів на суму 330,9 млн. грн., 29,3 млн. дол. США, 5,0 млн. євро та 21,7 млн. рос. рублів;
-     дорогоцінних металів (золота та срібла) загальною вартістю 3,0 млн. грн.;
-     цінних паперів загальною вартістю 1,1 млрд. грн.;
·         на банківських рахунках 32 юридичних осіб (в т.ч. 21 компанії нерезидента), що пов’язані із вищезазначеними фізичними особами:
-  грошових коштів на суму 1,4 млрд. грн., 200,6 млн. дол. США,13,1 млн. євро;
 цінних паперів загальною вартістю 1,5 млрд. грн. та 1,0 млрд. дол. США.
Окрема увага приділяється пошуку вищезазначених активів за кордоном.
Так, Держфінмоніторингом направлено запити до підрозділів фінансових розвідок 136 країн світу з метою встановлення та подальшого блокування банківських рахунків, корпоративних прав, цінних паперів та інших прав вимог, рухомого, нерухомого майна та інших активів за кордоном.
Підрозділами фінансових розвідок інших країн вжито заходи щодо пошуку вищезазначених активів та їх замороження.
За повідомленнями підрозділів фінансових розвідок інших країн заморожено активів колишніх високопосадовців та пов’язаних з ними осіб на загальна сума 107,0 млн. дол. США, 15,9 млн. євро та 121,9 млн. швейцарських франків, зокрема в наступних країнах: Австрія, Великобританія, Латвія, Кіпр, Італія, Ліхтенштейн, Швейцарія та Нідерланди.
Для прикладу, Держфінмоніторингом проводиться фінансове розслідування операцій, проведених за участю 44 компаній-нерезидентів, належних «сім’ї Януковича».
Виявлено, що вказаними компаніями, протягом 2010-2013 років, через рахунки, відкриті в банках Латвії, заведено так звані «інвестиції» в Україну на суму еквівалентну 1,37 млрд. дол. США.
В подальшому, з метою легалізації, частина цих коштів (еквівалент 1,15 млрд. дол. США) використана для придбання високоліквідних облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП), емітованих в доларах США, решта коштів (еквівалент 220 млн. дол. США) розміщено на депозитах у вітчизняних банках.
Держфінмоніторингом заблоковано зазначені активи (ОВДП та кошти, розміщені на депозитах з урахуванням нарахованих відсотків) цих нерезидентів на загальну суму 1,4 млрд. дол. США. Матеріали проведених Держфінмоніторингом фінансових розслідувань передано до Генеральної прокуратури України.
За поданням Генеральної прокуратури України, з урахуванням матеріалів Держфінмоніторингу, ухвалами Печерського районного суду м. Києва накладено арешти на ці активи.
Крім того, за зверненням Держфінмоніторингу підрозділом фінансової розвідки Латвії на рахунках 23 компаній-нерезидентів, відкритих за кордоном, було заблоковано 49,51 млн. дол. США.
Відповідно до законодавства України Державна служба фінансового моніторингу (як підрозділ фінансової розвідки) спільно із Службою безпеки України бере безпосередню участь у попередженні та протидії фінансуванню терористичної діяльності (сепаратизму).
За період з 01.01.2015 до 01.06.2015 Держфінмоніторингом направлено до правоохоронних органів 19 узагальнених матеріалів з них (16 узагальнених матеріалів та 3 додаткові узагальнені матеріали), підготовлених стосовно фінансових операцій, які можуть бути пов’язані з фінансуванням тероризму або проведених за участю осіб, які публічно закликають до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або зміни меж території або державного кордону України.
У вказаних матеріалахсума фінансових операцій, які можуть бути пов’язані:
- з легалізацією коштів, становить 201,1 млн. грн.;
- з учиненням іншого злочину, визначеного КК України становить 1,4 млрд. грн.
Також з метою виявлення активів так званих високопосадовців «ДНР» та «ЛНР», Держфінмоніторингом здійснено ідентифікацію зазначених осіб та направлено запити до всіх банківських установ України.
За результатом аналізу отриманої інформації, встановлено рахунки т.з. високопосадовців «ДНР», «ЛНР».
На рахунках зазначених осіб виявлено та заблоковано кошти на загальну суму в еквіваленті 28,54 млн. грн., а саме:
·                    на рахунках семи т.з. високопосадовців «ДНР» - 39, 2 тис. грн.,  15,2 тис. дол. США та 10, 6 тис. Євро;
·                    на рахунках шести т.з. високопосадовців «ЛНР» - 2,63 млн. грн. та 1,07 млн. дол. США.
З метою упередження використання банківської системи України т.з. високопосадовцями «ДНР», «ЛНР», Держфінмоніторингом доведено відповідні списки осіб до всіх банківських установ України з рекомендаціями блокування операцій вказаних осіб у разі спроби їх проведення. 
За вказаний період вжитими заходами щодо попередження та протидії фінансуванню терористичної діяльності (сепаратизму), Держфінмоніторингом виявлено та заблоковано кошти на загальну суму в еквіваленті 115,0 млн. гривень.

 
 
Прес-служба
Держфінмоніторингу
presa@fiu.gov.ua