Інформування про результати роботи Держфінмоніторингу за І півріччя 2017 року

Інформування про результати роботи Держфінмоніторингу за І півріччя 2017 року

Державною службою фінансового моніторингу України як підрозділом фінансової розвідки України вживаються посилені заходи практичного характеру щодо протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення. Зокрема у І півріччі 2017 року Держфінмоніторингом підготовлено 298 матеріалів (з них 156 узагальнених матеріалів та 142 додаткові узагальнені матеріали), які направлено до:

·  органів прокуратури – 38 узагальнених матеріалів та 59 додаткових узагальнених матеріалів;

·  Державної фіскальної служби України – 41 узагальнений матеріал та 18 додаткових узагальнених матеріалів;

·  органів внутрішніх справ – 26 узагальнених матеріалів та 15 додаткових узагальнених матеріалів;

·  Служби безпеки України – 34 узагальнені матеріали та 23 додаткові узагальнені матеріали;

·  Національного антикорупційного бюро України – 17 узагальнених матеріалів та 27 додаткових узагальнених матеріалів.

У вказаних матеріалах сума фінансових операцій, які можуть бути пов’язані з легалізацією коштів, та з учиненням іншого злочину, визначеного Кримінальним кодексом України, становить 23,4 млрд. гривень.

За весь період проведення розслідувань (березень 2014 – червень 2017 років) щодо протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення Держфінмоніторингом підготовлено 2 251 узагальнений матеріал та додатковий узагальнений матеріал (з них 1 189 узагальнених матеріалів та 1062 додаткові узагальнені матеріали).

Загальна сума фінансових операцій, які можуть бути пов’язані з легалізацією доходів, одержаних злочинним шляхом, та з учиненням інших злочинів, визначених Кримінальним кодексом України, за цими матеріалами становить 473,2 млрд. гривень.

Держфінмоніторингом продовжується активна робота стосовно розслідування фактів відмивання коштів, одержаних від корупційних діянь, розкрадання та привласнення державних коштів та майна колишнім Президентом України Януковичем В.Ф., його близькими, посадовцями колишнього Уряду країни та пов’язаними з ними особами, а також щодо осіб, причетних до організації умисного масового вбивства людей на території України.

Так, за І півріччя 2017 року Держфінмоніторингом підготовлено та направлено до правоохоронних органів 85 матеріалів (27 узагальнених матеріалів та 58 додаткових узагальнених матеріалів) стосовно фінансових операцій, проведених за участю колишніх високопосадовців.

Загальна сума фінансових операцій, які можуть бути пов’язані з легалізацією доходів, одержаних злочинним шляхом, та можуть бути пов’язані з учиненням іншого злочину, визначеного Кримінальним кодексом України, за цими матеріалами становить 9,3 млрд. гривень.

За весь період проведення розслідувань (березень 2014 – червень 2017 років) стосовно фінансових операцій, проведених колишніми високопосадовцями, підготовлено та направлено до правоохоронних органів України 632 матеріали (136 узагальнених матеріалів та 496 додаткових узагальнених матеріалів).

Сума фінансових операцій, які можуть бути пов’язані з легалізацією доходів, одержаних злочинним шляхом, та можуть бути пов’язані з учиненням іншого злочину, визначеного Кримінальним кодексом України, за цими матеріалами становить 211,0 млрд. гривень.

За результатами вжитих заходів Держфінмоніторингом за час проведення розслідувань заблоковано на рахунках фізичних та юридичних осіб, які мають зв’язок з Януковичем В.Ф. та колишніми високопосадовцями, кошти в еквіваленті 1,54 млрд. дол. США.

Крім того, окрема увага Держфінмоніторингом приділяється пошуку та блокуванню активів колишніх високопосадовців за кордоном.

За повідомленнями підрозділів фінансової розвідки інших країн, заблоковано активи колишніх високопосадовців органів влади, місцевого самоврядування України та пов’язаних з ними осіб на загальну суму 107,19 млн. доларів США, 15,87 млн. євро та 135,01 млн. швейцарських франків, зокрема, в наступних країнах: Австрія, Великобританія, Латвія, Кіпр, Італія, Ліхтенштейн, Швейцарія та Нідерланди.

Протягом І півріччя 2017 року підготовлено та направлено до Служби безпеки України, Генеральної прокуратури України та Національної поліції України для розгляду та прийняття рішення відповідно до Кримінального процесуального кодексу України 31 матеріал (з них 20 узагальнених матеріалів та 11 додаткових узагальнених матеріалів) стосовно фінансових операцій осіб, які за інформацією правоохоронних органів можуть бути пов’язані з фінансуванням тероризму (сепаратизму) та/або проведених за участю осіб, які публічно закликають до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або зміни меж території або державного кордону України.

У вказаних матеріалах сума фінансових операцій, які можуть бути пов’язані з легалізацією коштів, та з учиненням іншого злочину, визначеного Кримінальним кодексом України, становить 705,3 млн. гривень.

Протягом І півріччя 2017 року Держфінмоніторингом у 13-ти випадках (матеріалах) заблоковано на банківських рахунках клієнтів – 41,63 млн. гривень.

За весь період проведення розслідувань (березень 2014 – червень 2017 років) стосовно фінансових операцій, які можуть бути пов’язані з фінансуванням тероризму або проведені за участю осіб, які публічно закликають до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або зміни меж території або державного кордону України, підготовлено та направлено до правоохоронних органів України 183 матеріали (134 узагальнені матеріали та 49 додаткових узагальнених матеріалів).

Також, Держфінмоніторинг продовжує конструктивну співпрацю із міжнародними інституціями, такими як Група з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (FATF), Комітет експертів Ради Європи з оцінки заходів протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму (MONEYVAL), Європейський Союз, Світовий банк, Міжнародний валютний фонд, Егмонтська група підрозділів фінансових розвідок, Організація Об’єднаних Націй.

В рамках співробітництва з Комітетом MONEYVAL, як ключового офісу Ради Європи з питань боротьби із відмиванням коштів та фінансуванням тероризму, з 23 березня 2017 року по 8 квітня 2017 року в Україні відбувся 5-й раунд оцінки національної системи протидії відмиванню (легалізації) коштів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення.

Координацію заходів з підготовки та проведення в Україні місії експертів Комітету MONEYVAL забезпечувала Державна служба фінансового моніторингу України.

Основним елементом оцінки були консультації експертів Комітету MONEYVAL із представниками державних органів, приватного сектору та громадських об’єднань з метою вивчення ефективності практичного впровадження Рекомендацій FATF відповідно до 11-ти Безпосередніх Результатів (Immediate Outcomes).

За наслідками оцінювання експертами наразі триває активний процес узгодження проекту Звіту із взаємної оцінки для України, який у подальшому буде затверджено на грудневому Пленарному засіданні Комітету MONEYVAL.

 

Прес-служба
Держфінмоніторингу
presa@fiu.gov.ua
www.fiu.gov.ua