Інформування про результати роботи Держфінмоніторингу за І півріччя 2016 року

Інформування про результати роботи Держфінмоніторингу за І півріччя 2016 року

   Держфінмоніторингом протягом І півріччя 2016 року підготовлено 313 узагальнених та додаткових узагальнених матеріалів (з них 140 узагальнених та 173 додаткових узагальнених матеріали), які направлено до:

   -   Генеральної прокуратури України – 16 узагальнених матеріалів та 70 додаткових узагальнених матеріалів;

   -   Національної поліції України – 31 узагальнений матеріал та 25 додаткових узагальнених матеріалів;

   -   Державної фіскальної служби України – 51 узагальнений матеріал та 31 додатковий узагальнений матеріал;

   -   Служби безпеки України – 30 узагальнених матеріалів та 37 додаткових узагальнених матеріалів;

   -   Національного антикорупційного бюро України – 12 узагальнених матеріалів та 10 додаткових узагальнених матеріалів.

   У вказаних матеріалах сума фінансових операцій, які можуть бути пов’язані:

   з легалізацією коштів, становить 26,6 млрд. грн.;

   з учиненням іншого злочину, визначеного КК України, становить 4,1 млрд. гривень.

   Держфінмоніторингом продовжується активна робота стосовно розслідування фактів відмивання коштів, одержаних від корупційних діянь, розкрадання та привласнення державних коштів та майна колишнім Президентом України Януковичем В.Ф., його близькими, посадовцями колишнього Уряду країни та пов’язаними з ними особами, а також щодо осіб, причетних до організації умисного масового вбивства людей на території України.

   Так, за вказаний період фінансовою розвідкою України підготовлено та направлено до правоохоронних органів 43 матеріали (3 узагальнених та 40 додаткових узагальнених матеріали) стосовно фінансових операцій, проведених за участю колишніх високопосадовців.

   Загальна сума фінансових операцій, які можуть бути пов’язані з легалізацією доходів, одержаних злочинним шляхом, за цими матеріалами становить 16,8 млн. грн., а сума фінансових операцій, які можуть бути пов’язані з учиненням інших злочинів, становить 3,22 млн. гривень.

   За весь час проведення розслідувань (березень 2014 – червень 2016 року) стосовно фінансових операцій, проведених колишніми високопосадовцями, підготовлено та направлено до правоохоронних органів України 439 (82 узагальнених та 357 додаткових узагальнених матеріали)  матеріалів.

   Сума фінансових операцій, які можуть бути пов’язані з легалізацією доходів, одержаних злочинним шляхом, за цими матеріалами становить 179,8 млрд. грн., а сума фінансових операцій, які можуть бути пов’язані з учиненням іншого злочину, становить 19,5 млрд. гривень.

   За результатами вжитих заходів Держфінмоніторингом за час проведення розслідувань заблоковано на рахунках фізичних та юридичних осіб, які мають зв’язок з Януковичем В.Ф. та колишніми високо посадовцями, кошти в еквіваленті 1,52 млрд. дол. США.

   Крім того, окрема увага Держфінмоніторингом приділяється пошуку та блокуванню активів колишніх високопосадовців за кордоном.

   Так, за час проведення розслідувань, підрозділами фінансових розвідок інших країн повідомлено про замороження активів колишніх високопосадовців та пов’язаних з ними осіб на загальну суму 107,2 млн. дол. США, 15,9 млн. євро та 135,0 млн. швейцарських франків, зокрема в наступних країнах: Австрія, Великобританія, Латвія, Кіпр, Італія, Ліхтенштейн, Швейцарія та Нідерланди.

   Відповідно до законодавства України Державна служба фінансового моніторингу (як підрозділ фінансової розвідки) спільно із Службою безпеки України здійснює заходи, направлені на попередження та протидію фінансуванню терористичної діяльності (сепаратизму).

   За результатами аналізу отриманої інформації, за І півріччя 2016 року, підготовлено та направлено до Служби безпеки України та Генеральної прокуратури України для розгляду та прийняття рішення відповідно до Кримінального процесуального кодексу України 18 матеріалів (з них 11 узагальнених та 7 додаткових узагальнених матеріалів) стосовно фінансових операцій осіб, які за інформацією правоохоронних органів можуть бути пов’язані з фінансуванням тероризму (сепаратизму) та/або проведених за участю осіб, які публічно закликають до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або зміни меж території або державного кордону України.

   У вказаних матеріалах сума фінансових операцій, які можуть бути пов’язані:

   - з легалізацією коштів, становить 85,3 млн. грн.;

   - з учиненням іншого злочину, визначеного КК України, становить 185,7 млн. гривень.

   За вказаний період вжитими заходами щодо попередження та протидії фінансуванню терористичної діяльності (сепаратизму) Держфінмоніторингом виявлено та заблоковано кошти на загальну суму в 9,7 млн. дол. США, 1,0  млн. рос. рублів та 173,1 млн. гривень.

   В тому числі, Держфінмоніторингом на постійній основі здійснюється ідентифікація новопризначених «так званих» високопосадовців «ДНР» та «ЛНР».

   Так, за І півріччя 2016 року актуалізовано список «так званих» високопосадовців «ДНР» та «ЛНР» та встановлено рахунки новопризначених осіб в банківських установах України.

   На рахунках зазначених осіб виявлено та заблоковано кошти на загальну суму в еквіваленті 1,0 млн. гривень.

   Держфінмоніторинг також активно співпрацює із міжнародними інституціями, такими як Міжнародна група з протидії відмиванню брудних грошей (FATF), Комітет експертів Ради Європи з оцінки заходів протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму (MONEYVAL), Європейський Союз, Світовий банк, Міжнародний валютний фонд, Егмонтська група підрозділів фінансових розвідок, Організація Об’єднаних Націй.

   На сьогодні, значна увага Держфінмоніторингом приділяється роботі в рамках Комітету MONEYVAL, як ключового офісу Ради Європи з питань боротьби із відмиванням коштів та фінансуванням тероризму.

   Так, у березні 2017 року заплановано п’ятий раунд оцінки системи запобігання та протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму в Україні з боку Комітету експертів Ради Європи з питань оцінки заходів протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму (MONEYVAL).

   Зважаючи на надзвичайну актуальність, у тому числі з точки зору національної безпеки, питання підготовки до 5-го раунду оцінки MONEYVAL знаходиться на постійному контролі в Держфінмоніторингу.

   З метою активізації цієї роботи, Держфінмоніторингом за підтримки Уряду України утворено та забезпечується організація роботи Робочої групи з підготовки до 5-го раунду оцінки MONEYVAL, з числа керівного складу державних органів.

 

Прес-служба
Держфінмоніторингу
presa@fiu.gov.ua