До відома неприбуткового сектору та громадськості щодо ризиків використання некомерційного сектору в цілях фінансування тероризму та розповсюдження зброї масового знищення

Триваюча міжнародна та внутрішньодержавна боротьба з фінансуванням тероризму продемонструвала, що терористи і терористичні організації використовують сектор неприбуткових організацій з метою отримання і переміщення коштів, надання матеріально-технічної підтримки, заохочення вербування терористів чи іншим чином підтримання терористичних організацій та операцій. Таке зловживання не лише сприяє терористичній діяльності, але також підриває довіру до донорів та ставить під сумнів прозорість намірів діяльності неприбуткових організацій.
 
За результатами досліджень групи з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (FATF) було виявлено п’ять основних способів та ризиків незаконного використання некомерційних організацій або ризиків такого протизаконного використання. Дані ризики не виключають один одного, так як багато з них зустрічаються одночасно в різних ситуаціях.
 
·     Перенаправлення грошових коштів – один із головних способів незаконного використання значних фінансових ресурсів некомерційного сектору. Операції по перенаправленню грошових коштів передбачають відволікання грошових коштів суб’єктами, при якому частина коштів, зібраних некомерційною організацією на благодійні цілі, перехвачується та перенаправляється терористичній організації для інших цілей. Таке перенаправлення фінансових ресурсів може здійснюється як суб’єктами, що діють в межах некомерційної організації, так і зовнішніми суб’єктами, такими як іноземні партнери.
 
·     Свідоме чи несвідоме підтримання некомерційними організаціями або їх керівниками зв’язків з терористичними утвореннями. В таких випадках некомерційна організація може використовуватися незаконним способом в різноманітних цілях, у тому числі для загального матеріально-технічного забезпечення терористичних утворень.
 
·     Незаконне використання некомерційної організації для заохочення вербування нових членів та прихильників терористичного утворення. Даний процес може бути як активним, так і пасивним. З його допомогою терористичні утворення намагаються набрати до своїх лав оперативний персонал.
 
·     Незаконне використання програм некомерційної організації. У даному випадку ресурсні потоки мають законне походження, але програми некомерційної організації не досягають визначеної цілі.
 
·     Введення в оману. В таких випадках терористичні угрупування створюють фіктивні некомерційні організації або видають себе за представників благодійних організацій з метою виманити обманним шляхом пожертви у донорів.
 
 
Більш детальна інформація викладена у Звіті FATF «Ризики незаконного використання некомерційних організацій у терористичних цілях» (http://www.fatf-gafi.org/publications/methodsandtrends/ documents/risk-terrorist-abuse-non-profits.html).