До відома суб’єктів первинного фінансового моніторингу щодо ризиків проведення фінансових операцій, пов’язаних державою-терористом!

12 червня 2022 року набрав чинності Закон України № 2265-IX «Про заборону пропаганди російського нацистського тоталітарного режиму, збройної агресії Російської Федерації як держави-терориста проти України, символіки воєнного вторгнення російського нацистського тоталітарного режиму в Україну».

Відповідно до норм вказаного Закону, російська федерація визнана державою-терористом, однією з цілей політичного режиму якої є геноцид українського народу, фізичне знищення, масові вбивства громадян України, вчинення міжнародних злочинів проти цивільного населення, використання заборонених методів війни, руйнування цивільних об’єктів та об’єктів критичної інфраструктури, штучне створення гуманітарної катастрофи в Україні або окремих її регіонах.

У зв’язку з цим, суб’єктам фінансового моніторингу при застосуванні ризик-орієнтованого підходу в роботі з клієнтами та фінансовими операціями, що пов’язані з державою терористом, слід враховувати норми прийнятого Закону.

Довідково:

Триває процес визнання рф терористичною державою іншими країнами. Сеймом, парламентом Литви, одноголосно ухвалено резолюцію, яка визнає війну проти України з боку рф геноцидом українського народу.  У постанові парламент також зазначив, що рф є державою, яка підтримує і вчиняє тероризм.

Деякі міжнародні лідери також пропонували визнати рф державою-спонсором тероризму. Верховна Рада підтримала звернення № 7341 до Палати представників і Сенату Конгресу США про визнання рф державою-спонсором тероризму.

_____________________________________