Діяльність Держфінмоніторингу у сфері протидії фінансуванню тероризму (сепаратизму)

Відповідно до законодавства України Державна служба фінансового моніторингу України спільно із Службою безпеки України бере безпосередню участь у попередженні та протидії фінансуванню терористичної діяльності (сепаратизму).
Так, одним із пріоритетних напрямків Держфінмоніторингу є діяльність, яка направлена на виявлення осіб та їх фінансових операцій, які можуть бути пов’язані з фінансуванням тероризму (сепаратизму).
За результатами проведених заходів, протягом березня 2014 - травня 2015 р.р., підготовлено та направлено до Служби безпеки України для розгляду та прийняття рішення відповідно до Кримінального процесуального кодексу України 92 матеріали (з них 72 узагальнених та 20 додаткових узагальнених матеріалів) стосовно фінансових операцій, які можуть бути пов’язані з фінансуванням тероризму (сепаратизму).
З метою блокування коштів осіб, що підозрюються у фінансуванні тероризму та сепаратизму Держфінмоніторингом було прийнято 530 рішень про зупинення фінансових операцій.
В результаті здійснення вказаних заходів Держфінмоніторингом було заблоковано кошти в еквіваленті 2,17 млрд. гривень.
Як приклад, з метою зменшення ризиків використання банківської системи України для здійснення фінансових операцій пов’язаних з фінансуванням тероризму та сепаратизму, Держфінмоніторингом до всіх банківських установ України направлено перелік т.з. посадових осіб т.з. «ЛНР» та «ДНР», які підозрюються у фінансування тероризму і сепаратизму та рекомендації про виявлення фінансових операцій, що здійснюються такими особами та їх блокування (зупинення).
Так, в травні 2015 року в результаті спільно вжитих заходів із Службою безпеки України на рахунках тринадцяти осіб виявлено та заблоковано кошти на загальну суму в еквіваленті 28,54 млн. грн., а саме:
·      на рахунках семи т.з. високопосадовців «ДНР» - 39, 2 тис. грн.,
15,2 тис. дол. США та 10, 6 тис. Євро;

·      на рахунках шести т.з. високопосадовців «ЛНР» - 2,63 млн. грн. та
1,07 млн. дол. США.

Водночас Державною службою фінансового моніторингу України в тісній співпраці з підрозділом фінансової розвідки США (FinCEN) здійснюються заходи з виявлення міжнародних платежів, які можуть бути направлені на фінансування терористичної діяльності (сепаратизму) в Україні.

 
 
 
Прес-служба
Держфінмоніторингу
presa@fiu.gov.ua