Держфінмоніторинг взяв участь у засіданнях Егмонтської групи підрозділів фінансової розвідки

З 02 по 07 червня 2024 року у м. Париж (Французька Республіка), за підтримки Спеціального представника Головування – Координатора проектів ОБСЄ в Україні, представники Держфінмоніторингу взяли участь у засіданнях Робочих груп та Пленарному засіданні Егмонтської групи підрозділів фінансової розвідки.

Це глобальна подія, яка щорічно збирає ключових гравців національних систем протидії відмиванню коштів, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення (ПВК/ФТ/ФРЗМЗ) для обміну досвідом, стратегічними та операційними напрацюваннями, для дослідження сучасних методів, трендів та тенденцій у антилегалізаційній сфері та здійснення відповідних кроків, націлених на посилення колективної відповіді підрозділів фінансової розвідки (ПФР) на сучасні виклики.

Варто нагадати, що 18 жовтня 2023 р., під час віртуальної зустрічі, Голови ПФР Егмонтської групи домовилися про зупинення членства Росфінмоніторингу в Групі на час, необхідний для захисту інтересів Егмонтської групи та забезпечення досягнення її цілей. Це історичне рішення позбавило РФ права брати участь у діяльності органів Егмонтської групи та обмежило доступ до розвідувальної інформації через її захищені канали.

В рамках Пленарного тижня, представники Держфінмоніторингу взяли активну участь як у глобальних дискусіях за різними напрямками, так і у дискусіях на регіональному рівні, а також в оперативних навчальних сесіях, спрямованих на підвищення спроможності ПФР у сфері ПВК/ФТ/ФРЗМЗ.

З метою представлення поточних загроз ВК/ФТ, Держфінмоніторингом здійснено презентацію на тему: «Типології відмивання коштів та обходу санкцій під час військової агресії».

У рамках проведених засідань досягнуто консенсусу щодо кроків, метою яких є продовження зміцнення спроможності спільноти Егмонтської групи протистояти сучасним викликам та обговорено питання, націлені на підвищення ефективності двостороннього та багатостороннього міжнародного співробітництва між ПФР-членами Егмонтської групи, у т.ч. в рамках проєктних ініціатив різних Робочих груп.

Також проведено ряд зустрічей з партнерами, де узгоджено позиції та подальші кроки щодо підтримки цілісності глобальної фінансової розвідки.

Перманентна робота Держфінмоніторингу, як національного центру зі збору та генерації фінансової розвідки, продовжує приносити результати, спрямовані на захист прав та законних інтересів громадян, суспільства та держави, забезпечення національної безпеки.

 

_____________________________________