Держфінмоніторингом за підтримки Антикорупційної Ініціативи Європейського Союзу (EUACI) видано Збірку типологічних досліджень, проведених у 2017 році

Держфінмоніторингом за підтримки Антикорупційної Ініціативи Європейського Союзу (EUACI) видано Збірку типологічних досліджень, проведених у 2017 році.
Дослідження висвітлюють результати роботи підрозділу фінансової розвідки України та інших учасників національної системи фінансового моніторингу з викриття сучасних схем та методів, які використовують злочинці для легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, та фінансування тероризму.
У виданні розглянуто найбільш поширені в 2017 році тенденції та схеми відмивання коштів та фінансування тероризму. Зокрема, наведено приклади реальних справ пов’язаних з відмиванням коштів та фінансуванням тероризму, що стосувались ризиків використання готівки та ризиків тероризму і сепаратизму.
Голова Держфінмоніторингу Ігор Черкаський, коментуючи оприлюднення типологічних досліджень, звернув увагу на те, що минулий рік ознаменувався проведенням оцінки України Комітетом експертів Ради Європи з питань оцінки заходів протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму (MONEYVAL) в рамках 5-го раунду та затвердженням Звіту за результатами такої оцінки.
Під час проведення оцінки національної системи фінансового моніторингу Експертами MONEYVAL було акцентовано увагу на ризики широкого використання готівки та фінансування тероризму. Тому Держфінмоніторингом, замість одного річного типологічного дослідження, забезпечено проведення двох, де наведено основні методи та схеми, за допомогою яких злочинці та злочинні угрупування переводять безготівкові кошти у готівку та здійснюють фінансування тероризму (сепаратизму).
Голова Держфінмоніторингу Черкаський Ігор Борисович також подякував Антикорупційній Ініціативі Європейського Союзу (EUACI) за сприяння у публікації та перекладі цих типологій англійською мовою.
Підготовлені Держфінмоніторингом, за участі інших державних органів та приватного сектору, типологічні дослідження стануть у нагоді працівникам суб’єктів первинного та державного фінансового моніторингу, правоохоронних, розвідувальних та судових органів, а також науковим працівникам і практикуючим фахівцям у сфері фінансового моніторингу.
Типологічні дослідження розміщено на офіційному веб-сайті Держфінмоніторингу у розділі «Фінансовий моніторинг»  - «Методологія»/«Рекомендації»/«Методичні рекомендації з організації фінансового моніторингу».

Прес-служба
Держфінмоніторингу

www.fiu.gov.ua
presa@fiu.gov.ua