Держфінмоніторингом презентовано результати першої національної оцінки ризиків відмивання коштів та фінансування тероризму

15 грудня 2016 року в Державній службі фінансового моніторингу представлено Звіт про проведення національної оцінки ризиків у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, та фінансуванню тероризму.
Захід організовано та проведено Держфінмоніторингом за підтримки Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ).
Участь у ньому взяли представники Адміністрації Президента України, Секретаріату Кабінету Міністрів України, Комітету Верховної ради України з питань фінансової і банківської діяльності та понад 40 представників державних регуляторів і правоохоронних органів, інших державних органів, а також представники провідних наукових установ та громадськості, що опікуються питаннями боротьби з відмиванням коштів або фінансуванню тероризму.
Голова Держфінмоніторингу Черкаський Ігор Борисович під час презентації Звіту відмітив:
«Ми завершили Національну оцінку ризиків в Україні.
Це був не легкий, але цікавий проект, який ми реалізували. Реалізували успішно.
Перша Національна оцінка ризиків в Україні виявила об’єктивні загрози та ризики. Ми ідентифікували проблеми, які існують у системі боротьби з відмиванням коштів та фінансуванням тероризму.
Звіт представляє собою перше фундаментальне дослідження з проведення національної оцінки ризиків відмивання коштів та фінансування тероризму.».
Під час представлення Звіту було детально окреслено процедуру та результат проведеної першої в Україні національної оцінки ризиків відмивання коштів та фінансування тероризму.
Особливу увагу приділено ролі національної оцінки ризиків в контексті  5-го раунду оцінки національної системи фінансового моніторингу України Комітетом Ради Європи MONEYVAL.
За результатами презентації обговорено подальші шляхи реалізації заходів, спрямованих на запобігання виникненню та зменшення негативних наслідків ризиків системи запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, та фінансуванню тероризму.

Довідково:
Національна оцінка ризиків відмивання коштів та фінансування тероризму проведена на виконання Рекомендацій FATF та відповідно до статті 21 Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» та Порядку проведення національної оцінки ризиків у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, та фінансуванню тероризму і оприлюднення її результатів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України та Національного банку України від 16.09.2015 р. № 717.

Прес-служба
Держфінмоніторингу
presa@fiu.gov.ua
www.fiu.gov.ua