Держфінмоніторингом організовано робочу зустріч щодо урегулювання деяких питань фінансового моніторингу

09 листопада 2018 року у приміщенні Держфінмоніторингу відбулася робоча нарада з приводу додаткового регулювання порядку та особливостей виконання професійними учасниками фондового ринку вимог суб’єктів первинного фінансового моніторингу при встановленні ділових відносин з номінальними утримувачами та їх обслуговуванні.
Участь у нараді взяли представники Держфінмоніторингу, Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, Національного банку України, Національного депозитарію України, Верховної Ради України, а також громадських організацій та фондового ринку.  
За результатами наради учасники дійшли висновку про необхідність визначення вимог та критеріїв для допущення номінальних утримувачів на ринок України, встановлення обмежень щодо видів цінних паперів з якими може працювати номінальний утримувач, а також особливостей здійснення ідентифікації клієнтів номінальних утримувачів або встановлення вигодоодержувача за фінансовими операціями, проведеними за участю учасників фондового ринку. Крім цього, було наголошено на необхідності визначення вимог до договору з номінальними утримувачами, зокрема, щодо заборони номінальним утримувачам встановлювати ділові відносини з податковими резидентами України. Разом з тим, учасники наради зосередили увагу на необхідності розробки порядку розкриття учасниками фондового ринку інформації на запити органів державної влади щодо клієнтів номінальних утримувачів.
За підсумками наради учасники вирішили продовжити роботу у даному напрямку, підготувати конкретні пропозиції щодо врегулювання проблемних питань та обговорити їх під час наступної зустрічі.
 
Прес-служба
Держфінмоніторингу
presa@fiu.gov.ua
www.fiu.gov.ua