Держфінмоніторингом оприлюднено огляд щодо використання неприбуткових організацій в незаконних цілях

Держфінмоніторингом за результатами проведеного потягом 2019 року дослідження ризиків використання неприбуткових організацій у схемах відмивання злочинних доходів та/або фінансування тероризму  підготовлено огляд на тему «Використання неприбуткових організацій в незаконних цілях».

Результати дослідження свідчать, що неприбуткові організації можуть використовуватися безпосередньо з метою вчинення предикатного злочину та/або для відмивання коштів та/або фінансування тероризму, а також слугувати прикриттям для незаконної діяльності інших пов’язаних суб’єктів.

Перевагою у використанні неприбуткових організацій у злочинних схемах (вчинення предикатних злочинів, відмивання коштів, фінансування тероризму) є те, що злочинці можуть отримати подвійну вигоду: по-перше, створити засіб для таких незаконних дій і, по-друге, забезпечити прикриття своєї діяльності.

Відповідно до результатів проведеного Комітетом MONEYVAL в Україні 5-ого раунду оцінки національної системи протидії легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансування тероризму та фінансування розповсюдження зброї масового знищення, Україна має доволі гарне розуміння своїх ризиків, пов’язаних із відмиванням коштів та фінансуванням тероризму, але сектор щодо використання неприбуткових організацій в незаконних цілях потребує постійного оновлення знань.

Розуміння загроз та способів незаконного використання неприбуткових організацій та оцінювання відповідних ризиків дозволить невілювати ймовірність використання терористами таких організацій.

Результати даного огляду можуть бути використані для зменшення потенційних ризиків відмивання коштів та фінансування тероризму та унеможливлення використання неприбуткових організацій у незаконних цілях.

З представленим оглядом пропонуємо ознайомитись на офіційному веб-сайті Держфінмоніторингу (www.fiu.gov.ua) у розділі «Фінансовий моніторинг»/ «Методологія»/«Рекомендації»/«Методичні рекомендації з організації фінансового моніторингу».

____________________________________________________