Держфінмоніторингом оприлюднено огляд щодо використання неприбуткових організацій в нелегальних цілях

Держфінмоніторингом  за результатами проведеного в І півріччі 2018 року дослідження ризиків використання неприбуткових організацій у схемах відмивання злочинних доходів та/або фінансування тероризму  підготовлено огляд на тему «Використання неприбуткових організацій в незаконних цілях».

Результати дослідження свідчать, що неприбуткові організації можуть використовуватися безпосередньо з метою вчинення предикатного злочину та/або для відмивання коштів та/або фінансування тероризму, а також слугувати прикриттям для незаконної діяльності інших пов’язаних суб’єктів.
Перевагою у використанні неприбуткових організацій у злочинних схемах (вчинення предикатних злочинів, відмивання коштів, фінансування тероризму) є те, що злочинці можуть отримати подвійну вигоду: по-перше, створити засіб для таких незаконних дій і, по-друге, забезпечити прикриття своєї діяльності.
У 2017 році Комітет експертів Ради Європи з оцінки заходів протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму (MONEYVAL)  проводив в Україні 5-ий раунд оцінки національної системи запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення. За результатами такої оцінки серед іншого було наголошено на ризик використання неприбуткових організацій у незаконних цілях.
Результати цього дослідження можуть бути використані для зменшення потенційних ризиків відмивання коштів та/або фінансування тероризму за участю неприбуткових організацій.
Також, дане дослідження може допомогти державним органам та приватному сектору в ідентифікації ризиків використання неприбуткових організацій у незаконних цілях.
З представленим оглядом пропонуємо ознайомитись на офіційному веб-сайті Держфінмоніторингу (www.fiu.gov.ua) у розділі«Фінансовий моніторинг»  - «Методологія»/«Рекомендації»/«Методичні рекомендації з організації фінансового моніторингу».

 

Прес-служба
Держфінмоніторингу
presa@fiu.gov.ua
www.fiu.gov.ua