Держфінмоніторинг інформує

З 1 березня Державною службою фінансового моніторингу України особливу увагу сконцентровано на розслідуванні фактів відмивання коштів, одержаних від корупційних діянь, розкрадання та  привласнення державних коштів та майна колишнім Президентом України, його близькими, а також посадовцями колишнього Уряду та пов’язаними з ними особами.
Проводяться фінансові розслідування щодо осіб, причетних до організації умисного масового вбивства людей та сепаратистської діяльності на території України.
Під час проведення фінансових розслідувань Держфінмоніторинг України координує свою діяльність з Генеральною прокуратурою України, Службою безпеки України, Міністерством внутрішніх справ України, Міністерством доходів і зборів України та Національним банком України.
Так, за березень завершено фінансові розслідування за результатами яких до правоохоронних органів направлено 126 узагальнених та додаткових матеріалів. Сума фінансових операцій, яка підозрюється в легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом, за цими матеріалами становить 77,2 млрд. грн.
Особлива увага приділена пошуку та блокуванню грошових коштів та усіх активів вищезазначених фізичних осіб в банківських та інших фінансових установах України
Так, за результатами вжитих заходів Держфінмоніторингом на території України виявлено рахунки 67 фізичних осіб (станом на 01.04.2014р.) та заблоковано кошти:
-   на банківських рахунках на суму 261,1 млн. грн., 15 млн. дол. США, 2,6 млн. євро та 0,4 млн. рос. рублів, дорогоцінних металів (золота та срібла) загальною вартістю 3,0 млн. грн., а також акції загальною вартістю 1,1 млрд. гривень;
-   на банківських рахунках 7 юридичних осіб, що пов’язані із вищезазначеними фізичними особами, кошти на загальну суму 630,9 млн. гривень.
Загальна сума заблокованих Держфінмоніторингом коштів за березень п.р., в еквіваленті української гривни складає – 2,2 млрд. грн.
Окрема увага приділялась пошуку вищезазначених активів за кордоном. Так, Держфінмоніторингом України направлено запити до підрозділів фінансових розвідок 136 країн світу з метою встановлення та подальшого блокування банківських рахунків, корпоративних прав, цінних паперів та інших прав вимог, рухомого, нерухомого майна та інших активів. Зазначені фінансові розслідування проводяться за безпрецедентної підтримки наших іноземних партнерів.
Особливо активна співпраця здійснюється з представниками підрозділів фінансової розвідки і правоохоронними органами США та Великобританії. Проведено ряд робочих зустрічей, на яких визначено подальші спільні заходи щодо виявлення та блокування активів колишніх високопосадовців та пов’язаних з ними осіб.
Водночас, Держфінмоніторинг України спільно з Національним банком України здійснює заходи щодо припинення діяльності так званих конвертаційних центрів та незаконного виведення валютних коштів за межі України.

 
Прес – служба
Держфінмоніторингу України