Держфінмоніторинг пропонує до розгляду міжнародний методологічний досвід у сфері антилегалізаційного стримування

Державна служба фінансового моніторингу України продовжує діяльність з надання методологічної підтримки суб’єктам фінансового моніторингу, у тому числі шляхом вивчення, узагальнення та оприлюднення провідних міжнародних практик з питань застосування антилегалізаційного законодавства.

В рамках цієї роботи, для інформування суб’єктів фінансового моніторингу, правоохоронних органів, органів судової влади та громадськості, Держфінмоніторингом здійснено переклад та оприлюднено наступні видання: Глобального фонду боротьби з відмиванням коштів і фінансуванням тероризму (GF-AML/CFT)» «Типології незаконних фінансових зловживань сектору НПО»; дослідження RUSI «Посібник з оцінки ризиків фінансування розповсюдження зброї масового знищення»; документ FATF «Цільове оновлення в контексті імплементації стандартів FATF щодо віртуальних активів»; «Керівництво FATF щодо бенефіціарної власності юридичних осіб» та Типологічний звіт MONEYVAL «Ризики відмивання коштів та фінансування тероризму у світі віртуальних активів».

Дослідження GF-AML/CFT «Типології незаконних фінансових зловживань сектору НПО» акцентує свою увагу на міжнародному досвіді припинення доступу до фінансування НПО окремих терористів і терористичних організацій та запровадження посилених заходів проти організованої злочинності. Цей документ покликаний також сприяти діалогу між органами державної влади та громадянським суспільством і суб'єктами приватного сектору.

У свою чергу, Посібник RUSI з оцінки ризиків фінансування розповсюдження зброї масового знищення покликаний забезпечити підтримку приватного сектору у виявленні діяльності, яка може бути пов’язана з підвищеним ризиком, визначенні рівнів ризиків фінансування тероризму, з якими стикається сектор, та розробці стратегій для подолання таких ризиків та повного розуміння ризиків у зазначеній сфері на національному рівні.

Звіт «Цільове оновлення в контексті імплементації стандартів FATF щодо віртуальних активів та VASP» є четвертим звітом FATF про глобальне впровадження Стандартів FATF щодо ВА та VASP, зокрема Travel Rule. Цей Звіт містить огляд глобальної імплементації Рекомендації 15; окреслює виклики імплементації Стандартів FATF; ділиться запропонованими рішеннями або прогресом, досягнутим державним і приватним секторами; а також надає огляд нових ризиків, пов’язаних з ВА, і того, як юрисдикції та сама галузь реагують на ці ризики.

Керівництво FATF щодо бенефіціарної власності юридичних осіб зосереджено насамперед на реалізації 24 Рекомендації FATF, тобто на прозорості бенефіціарної власності юридичних осіб. Мета цього керівництва – допомогти розробникам політик та практик визначити, впровадити та реалізувати відповідні заходи щодо запобігання неправомірному використанню юридичних осіб дл відмиванню коштів та фінансуванню тероризму.

Типологічний звіт MONEYVAL «Ризики відмивання коштів та фінансування тероризму у світі віртуальних активів». Цей звіт представляє комплексний огляд ризиків відмивання коштів і фінансування тероризму у світі віртуальних активів та їхніх постачальників послуг у країнах-членах MONEYVAL.

___________________________________________________________________