Держфінмоніторинг продовжує активну співпрацю з підрозділами фінансової розвідки іноземних держав

Державна служба фінансового моніторингу України, відповідно до покладених на неї завдань, укладає міжнародні договори міжвідомчого характеру (Меморандуми про взаєморозуміння) з підрозділами фінансової розвідки (надалі – ПФР) іноземних держав.
Меморандуми про взаєморозуміння сприяють здійсненню обміну фінансовою інформацією щодо відмивання коштів, фінансування тероризму або іншої пов’язаної з цими злочинами діяльності з дотриманням принципів, встановлених Егмонтською групою підрозділів фінансової розвідки. Відповідно до Меморандумів здійснюється співпраця між підрозділами фінансової розвідки на основі взаємності щодо збору, обробки та аналізу інформації, що є у їх розпорядженні про фінансові операції, відносно яких є підозри, що вони пов’язані з відмиванням коштів або фінансуванням тероризму. Станом на сьогодні Держфінмоніторингом підписано 70 угод про співробітництво з іноземними ПФР.
Зокрема, Держфінмоніторингом налагоджено двосторонні зв’язки з 21 державами-членами ЄС щодо співробітництва у сфері боротьби з відмиванням коштів, фінансуванням тероризму та фінансування розповсюдження зброї масового знищення, а саме з ПФР: Королівства Бельгія, Республіки Болгарія, Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії, Грецької Республіки, Естонської Республіки, Королівства Іспанія, Італійської Республіки, Республіки Кіпр, Латвійської Республіки, Литовської Республіки, Республіки Польща, Португальської Республіки, Румунії, Республіки Словаччина, Республіки Словенія, Французької Республіки, Чеської Республіки, Королівства Нідерланди, Республіки Хорватія, Фінляндської Республіки та Королівства Данія.
Також, зважаючи на глобальні виклики та загрози використання фінансових систем для відмивання коштів, фінансування тероризму та фінансування розповсюдження зброї масового знищення, Держфінмоніторинг плідно співпрацює з ПФР інших регіональних груп. Так, протягом 2016 року Держфінмоніторингом велись переговори з ПФР Ангільї, Габону, Гібралтару, Кот-Д’Івуару, Кувейту, Сент-Люсії, Сінт-Мартена, Уругваю, Японії щодо узгодження тексту Меморандумів про взаєморозуміння, а також було укладено Меморандум з ПФР Республіки Шрі-Ланка.
Держфінмоніторингом на постійній основі забезпечуються взаємодія та інформаційний обмін з компетентними органами іноземних держав і міжнародними організаціями у сприянні розслідуванню складних транснаціональних схем.
Так, з початку своєї діяльності і по листопад 2016 року Держфінмоніторингом було направлено 6213 запити до іноземних ПФР та отримано 5703 відповіді від іноземних ПФР, а також отримано 2191 запит від іноземних ПФР та надано 2234 відповіді на запити іноземних ПФР.
Протягом січня – листопада 2016 року Держфінмоніторингом направлено 618 запитів до 150 ПФР іноземних держав та отримано 542 відповіді на запити від 118 ПФР іноземних держав. Одночасно Держфінмоніторингом було отримано 211 запитів від 52 іноземних ПФР та надано 216 відповідей до 55 ПФР іноземних держав.
Найбільш активний інформаційний обмін протягом січня – листопада 2016 року Держфінмоніторингом здійснювався з ПФР Латвії, Кіпру, Великобританії, Австрії, Швейцарії, Панами, США.

Прес-служба
Держфінмоніторингу
presa@fiu.gov.ua
www.fiu.gov.ua