Держфінмоніторинг інформує

На численні звернення засобів масової інформації Державна служба фінансового моніторингу України інформує.
В Держфінмоніторингу на постійній основі і в майже щоденному режимі відбуваються оперативні наради з представниками різних правоохоронних органів, в т.ч. Генеральної прокуратури, Національного антикорупційного бюро, Служби безпеки, Національної поліції та Державної фіскальної служби. Такі наради проходять з метою координації дій Держфінмоніторингу та правоохоронних органів в частині реалізації фінансових розслідувань випадків відмивання коштів та фінансування тероризму (сепаратизму).
В свою чергу, повідомляємо, що 20 грудня 2017 р. Держфінмоніторингом ніяких координаційних нарад з жодним правоохоронним органом не проводилось. Більше того, мабуть як виключення, саме в цей день жодного представника правоохоронного органу в приміщенні Держфінмоніторингу не перебувало.
Водночас, вже 21 грудня п.р. проводиться чергове засідання Ради з питань запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення. Вказана Рада є консультативно-дорадчим органом Кабінету Міністрів України та до її складу входять представники всіх правоохоронних і регуляторних органів, а також інших учасників національної системи фінансового моніторингу.
Ключове завдання Держфінмоніторингу – це здійснення якісних фінансових розслідувань при тісній взаємодії із усіма правоохоронними та розвідувальними органами, залежно від їх підслідності. Підтвердженням професійної роботи з генерування даних фінансової розвідки та їх використання правоохоронною системою є затвердження на початку грудня п.р. Комітетом експертів Ради Європи з оцінки заходів протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму (MONEYVAL) Звіту про взаємну оцінку України у сфері боротьби з відмиванням коштів та фінансуванням тероризму. Зазначений Звіт про оцінку України буде офіційно оприлюднений Комітетом MONEYVAL на початку 2018 р.
Зважаючи на зазначене, заяви, що лунали в ЗМІ 20 грудня п.р. щодо Держфінмоніторингу, ми розцінюємо як спробу внести деструктив в роботу національного підрозділу фінансової розвідки та його ефективну співпрацю з правоохоронними органами.
 
Прес-служба
Держфінмоніторингу
www.fiu.gov.ua
presa@fiu.gov.ua