Держфінмоніторинг бере активну участь у реалізації Програми «Лабораторія проектів для імплементації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС» (EU Association Lab)

З липня 2018 року в Україні реалізується Програма «Лабораторія проектів для імплементації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС» (EU Association Lab), як конкурсний майданчик нових ідей, покликаних надати імпульс для реалізації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Дана програма відкрита Консультаційним фондом підтримки асоціації Україна – ЄС, що імплементується Німецьким агентством «Співпраця з Німеччиною заради розвитку GIZ Україна» за дорученням Уряду Німеччини, спільно з його бенефіціаром, Урядовим офісом координації європейської та євроатлантичної інтеграції, та за участю «1991 Open Data Incubator».

Тривалість програми EU Association Lab запланована на 5-6 місяців, протягом якої фахівці з міністерств спільно з представниками органів державного управління, бізнесу та громадянського суспільства працюватимуть над перетворенням ідей на прототипи продуктів, планування стратегій, та розробки готових продуктів на їх основі.

За лідерством Державної служби фінансового моніторингу України було сформовано команду для участі в програмі EU Association Lab. Головною метою команди є реалізація ідеї щодо розробки механізму перевірки та верифікації кінцевих бенефіціарних власників задля забезпечення прозорості корпоративної власності в Україні. До складу команди також ввійшли представники Міністерства фінансів України, Міністерства юстиції України, Національного банку України, Нотаріальної Палати України, Генеральної прокуратури України та Центру Протидії Корупції.

14 вересня 2018 року в місті Києві під час інтенсиву журі EU Association Lab ідея «Механізм перевірки кінцевих бенефіціарних власників (КБВ)» визначена переможцем поряд з 5 іншими, які пройшли відбір до інкубаційної програми з поміж п’ятнадцяти попередньо відібраних у півфіналі. Протягом інтенсиву учасники освоювали основи дизайн мислення, прототипували проекти та фіналізували концепції з менторами.

У жовтні 2018 року відбулися два перших воркшопи, під час яких командами-переможцями були доопрацювані ідеї за методикою дизайн мислення, визначені потреби у залученні додаткових експертів/консультантів та побудована стратегія реалізації ініційованих проектів. Проведення наступного тренінгу EU Association Lab планується у листопаді 2018 року.
 

Прес-служба
Держфінмоніторингу
presa@fiu.gov.ua
www.fiu.gov.ua