Держфінмоніторинг активізує роботу на міжнародній арені з метою ізоляції Білорусі

Держфінмоніторинг активізує роботу на міжнародній арені з метою ізоляції Білорусі (РБ) у зв’язку із очевидними і неприхованими діями цієї держави, що направлені на відкрите ігнорування та порушення основоположних принципів та норм міжнародного права.

РФ за підтримки та сприяння РБ (логістика, аеропорти, військові бази, зброя та військова техніка, військовослужбовці і т.д.) продовжує відкриту агресію проти України, гідний спротив якій чиниться військами Збройних Сил України.

По суті, територія РБ, за сприяння та підтримки політичного керівництва цієї держави, виступає плацдармом для здійснення збройної агресії проти України.

У зв’язку із цим, Головою Державної служби фінансового моніторингу України ініційовано звернення до Президента FATF із закликом визнати РБ, як країну, яка своїми діями здійснює розповсюдження зброї масового знищення та внести її до чорного списку FATF.

Крім того, враховуючи дії РБ, які у відповідності з рядом конвенцій вважаються злочинами тероризму та розповсюдження зброї масового знищення, Головою Держфінмоніторингу ініційовано звернення до Голови Егмонтської групи та Виконавчого секретаря Егмонтської групи із наполегливим закликом припинити доступ РБ до захищеного каналу зв’язку Егмонтської групи та виключити її із членства в цій організації.

Водночас інформуємо, що на постійному контролі Держфінмоніторингу продовжує перебувати питання включення РФ до чорного списку FATF та її виключення із членства у FATF (що було ініційоване листами Служби від 27.02.2022 № 1-вс/210-09, від 04.03.2022 № 3-вс/210-09, від 05.03.2022 № 5-вс/210-09). В рамках посилення позицій України Головою Держфінмоніторингу направлено ряд звернень до депутатів Європарламенту та депутатів Парламентів держав-членів FATF з проханням сприяти подальшому санкціонуванню РФ.

_________________________________