Делегація України бере участь у засіданні «віч-на-віч» з представниками Комітету експертів Ради Європи з оцінки заходів протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму (MONEYVAL).

У період з 2 по 4 жовтня п.р. у м. Страсбурзі, Французька Республіка, делегація України на чолі з представником Державної служби фінансового моніторингу України бере участь у засіданні «віч-на-віч» з представниками Комітету експертів Ради Європи з оцінки заходів протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму (MONEYVAL).
У ході зазначеного засідання обговорюються технічні аспекти національної системи запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення (на підставі Методології FАТF від 2013 року) та питання ефективності виконання 11 Безпосередніх результатів, зокрема:
- Ризик, політика, координація (Безпосередній результат 1);
- Міжнародне співробітництво (Безпосередній результат 2);
- Нагляд (Безпосередній результат 3);
- Запобіжні заходи (Безпосередній результат 4);
- Юридичні особи та правові утворення (Безпосередній результат 5);
- Фінансова розвідка (Безпосередній результат 6);
- Розслідування та судове переслідування відмивання коштів  (Безпосередній результат 7);
- Конфіскація (Безпосередній результат 8);
- Розслідування та судове переслідування фінансування тероризму  (Безпосередній результат 9);
- Запобіжні заходи та фінансові санкції за фінансування тероризму (Безпосередній результат 10);
- Фінансові санкції за фінансування розповсюдження зброї масового знищення (Безпосередній результат 11).
Водночас, групі з оцінки MONEYVAL буде надано додаткову інформацію та статистичні дані з метою підвищення рейтингів щодо Ефективності національної системи України у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення та Технічної відповідності Рекомендаціям FATF.
 
Довідково:
Україна є членом MONEYVAL з 1997 року. Мета Комітету полягає у формуванні в державах ефективних систем по боротьбі з відмиванням коштів та фінансуванням тероризму. Комітет проводить взаємні оцінки держав щодо всіх відповідних міжнародних стандартів в правовій, фінансовій та правоохоронній сферах. Звіти MONEYVAL містять докладні рекомендації з питань збільшення ефективності національних режимів по боротьбі з відмиванням коштів та фінансуванням тероризму, а також можливості держав здійснювати міжнародне співробітництво в цих сферах.
У березні-квітні 2017 року в Україні перебувала виїзна місія MONEYVAL в рамках 5-го раунду взаємних оцінок.
Відповідно до Правил процедури проведення 5-го раунду взаємних оцінок, з метою подальшого обговорення проекту Звіту про взаємну оцінку України, передбачано проведення зустрічей «віч-на-віч» групи з оцінки MONEYVAL та представників компетентних органів України.
 
Прес-служба
Держфінмоніторингу
presa@fiu.gov.ua
www.fiu.gov.ua