Дайджест актуальних новин світу в сфері ПВК/ФТ (Вересень 2023 року)

Міжнародні санкції проти російської федерації

 

 

Велика Британія внесла до списку терористичних організацій російську ПВК "Група Вагнера". Читати детальніше (англ.)

Європейська Рада вирішила продовжити обмежувальні заходи, спрямовані на осіб, відповідальних за підрив або загрозу територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України, ще на шість місяців, до 15 березня 2024 року. Читати детальніше (англ.)

Державний Департамент та Міністерство фінансів США запровадили додаткові санкції проти понад 150 фізичних та юридичних осіб у зв'язку з незаконним вторгненням Росії в Україну. Читати детальніше (англ.)

Канада запровадила санкції проти 21 юридичної особи та 42 фізичних осіб, причетних до незаконного переміщення та утримання українських дітей в Росії, генерування та поширення дезінформації та пропаганди, а також проти суб'єктів ядерного сектору Росії, проти яких інші міжнародні партнери вже запровадили санкції. Читати детальніше (англ.)

Європейська комісія підтвердила, що громадянам Росії заборонено в'їзд до країн ЄС на автомобілях, зареєстрованих у Росії. Через санкції це вважається забороненим імпортом, тому транспортні засоби підлягають конфіскації. Також росіянам заборонено ввозити косметику, ноутбуки, телефони, дорогоцінне каміння та інші предмети. Читати детальніше (англ.)

Велика Британія внесла до списку санкцій ще 11 нових суб’єктів у відповідь на спроби Росії використати фіктивні вибори для легітимізації свого незаконного контролю над Херсонською, Запорізькою, Донецькою, Луганською областями та Кримом, які є частиною суверенної території України. Читати детальніше (англ.)

Уряд Австралії продовжує штрафні тарифи на товари, імпортовані з Росії та Білорусі, ще на два роки, до жовтня 2025 року, щоб покласти витрати на Росію за допомогою цільових санкцій та торговельних заходів, які зменшують здатність Росії фінансувати свою незаконну і аморальну війну в Україні. Читати детальніше (англ.)

Антилегалізаційні новини

 

 

Комісія з цінних паперів і бірж США оштрафувала фондовий підрозділ Deutsche Bank на 25 млн. доларів США за порушення правил боротьби з відмиванням коштів. Читати детальніше (англ.)

Уряд ОАЕ конфіскував $356 млн від операцій з відмивання коштів протягом декількох тижнів у рамках боротьби з фінансовими злочинами в країні. Країною також було виплачено $54 млн у вигляді штрафів та посилено співпрацю з міжнародними організаціями на тлі триваючої боротьби з фінансуванням тероризму та відмиванням коштів. Читати детальніше (англ.)

FinCEN оштрафував Bancredito International Bank and Trust Corp. Пуерто-Ріко на 15 млн. доларів США за порушення Закону про банківську таємницю (BSA). За даними FinCEN, Bancredito несвоєчасно подавав повідомлення про підозрілу діяльність у період з жовтня 2015 року по травень 2022 року; не запровадив програму належної перевірки кореспондентських рахунків, управління якими здійснюється в США; а також не впровадив і не підтримував програму боротьби з відмиванням коштів, отриманих злочинним шляхом.  Читати детальніше (англ.) 

Типології, керівництва, звіти

 

 

Азіатсько-Тихоокеанська група з протидії відмиванню коштів (APG) опублікувала звіт “Відмивання коштів, пов'язане з податковими злочинами в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні” за 2023 рік. Читати детальніше (англ.)

Компанія Verify 365 опублікувала Посібник для нових відповідальних осіб за комплаєнс у сфері протидії відмиванню коштів (MLCO) та відповідальних осіб за повідомлення про відмивання коштів (MLRO). Читати детальніше (англ.)

МВФ опублікував регіональний звіт для країн Північної Європи та Балтії: Звіт про технічну допомогу - Проект Північно-Балтійської технічної допомоги: Аналіз фінансових потоків, нагляд у сфері ПВК/ФТ та фінансова стабільність. Читати детальніше (англ.)

Кримінальні новини в сфері протидії відмиванню коштів

 

 

Турецького засновника криптовалюти засуджено до довічного позбавлення волі за звинуваченнями у відмиванні коштів, шахрайстві та створенні злочинної організації. Читати детальніше (англ.)

Шістнадцять осіб, які входили до складу організованого злочинного угруповання із Західного Лондона, що займалося міжнародним відмиванням коштів та незаконним перевезенням людей, були засуджені до позбавлення волі на загальний термін понад 70 років. Читати детальніше (англ.)

У США чоловіка засудили до 6 років позбавлення волі за участь у схемі відмивання коштів для транснаціональної шахрайської схеми на суму майже 1,5 мільйона доларів США. Читати детальніше (англ.)

Боротьба з фінансуванням тероризму та фінансуванням розповсюдження зброї масового знищення

 

 

У Швеції чоловіка було засуджено до 4 з половиною років позбавлення волі, за звинуваченнями у спробі шантажу, зберіганні зброї та спробі фінансування тероризму, який стверджував, що діяв від імені забороненої Робітничої партії Курдистану. Читати детальніше (англ.)

У Дубліні заарештовано 6 осіб, яких звинувачують у відмиванні коштів та фінансуванні міжнародного тероризму. Читати детальніше (англ.)