Дайджест актуальних новин світу в сфері ПВК/ФТ (Травень 2023 року)

Міжнародні санкції проти російської федерації

 

 

Парламентська Асамблея НАТО визнала злочини рф проти України геноцидом, а терористичний режим в рф – рашизмом. Читати детальніше (англ.)

За результатами саміту G7 у м. Хіросіма, Японія, було прийнято спільну заяву про заплановане обмеження торгівлі алмазами з російською федерацією. Читати детальніше (англ.)

Парламент Франції визнав російську ПВК «Вагнер» терористичною організацією. Читати детальніше (англ.)

Уряд Сполученого Королівства запровадив санкції проти 86 фізичних та юридичних осіб за крадіжку рф українського зерна, передових військових технологій та інших джерел доходів. Читати детальніше (англ.)

Канада ввела нові санкції проти рф: у списку понад 70 осіб та організацій. Санкції поширюються на 17 осіб і 18 організацій, пов’язаних з російськими компаніями, які постачають військові технології та ноу-хау збройним силам рф, членів сімей фігурантів і членів кремлівської еліти. Читати детальніше (англ.)

США оголосили про новий масштабний пакет санкцій. До нього увійшли понад 300 компаній, фізичних осіб, суден та літаків. Управління контролю за іноземними активами США (OFAC) також запровадив санкції стосовно 104 юридичних осіб та 22 фізичних осіб, а Держдепартамент США окремо заблокував активи ще 200 фізичних та юридичних осіб. Читати детальніше (англ.)

Австралія оголосила про нові фінансові санкції та заборону на експорт до рф. Санкції стосуватимуться 21 організації, включаючи дочірні компанії державної енергетичної компанії «Росатом» і найбільші російські нафтові та золотодобувні компанії. Крім того, під санкції потрапили оборонні організації, які підтримують війну рф в Україні, і п’ять російських банків, а також три особи. Читати детальніше (англ.)

Уряд Японії розширив санкції проти рф. Експортні обмеження торкнулися 80 компаній, пов’язаних із військовим сектором. Також було заморожено активи 100 фізичних та юридичних осіб, які намагалися обійти застосовні санкції. Крім того, японським компаніям заборонили надавати архітектурні та інженерні послуги клієнтам із рф. Читати детальніше (англ.)

Генеральний прокурор США Меррік Гарланд санкціонував першу передачу конфіскованих російських активів для використання в Україні. Читати детальніше (англ.)

Антилегалізаційні новини

 

 

Уряд Індії розширив сферу дії закону про боротьбу з відмиванням грошей, включивши до неї також фізичних осіб, які надають допомогу у створенні компанії, у тому числі в якості директора, секретаря або номінального директора за дорученням. Читати детальніше (англ.)

Урядом  Японії прийнято рішення про посилення з 01 червня  2023 року заходів по боротьбі з відмиванням коштів для відстеження операцій з криптовалютними активами, зокрема, новелою є застосування так званого «правила подорожей» для кращого відстеження злочинних доходів. Читати детальніше (англ.)

ПФР Австралії оштрафовано компанію Crown Resorts на 450 мільйонів доларів США за порушення їхніми казино у Мельбурні та Перті законодавства у сфері ПВК/ФТ. Читати детальніше (англ.)

Типології, керівництва, звіти

 

 

Комітет експертів Ради Європи з оцінки заходів протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму (MONEYVAL) провів своє 65-те Пленарне засідання з 24 по 26 травня 2023 року та опублікував його результати. Читати детальніше (англ.)

Міжнародний валютний фонд опублікував документ «Протидія фінансуванню тероризму: Кращі практики для підвищення ефективності». Читати детальніше (англ.)

Комісія з азартних ігор Гібралтару опублікувала оцінку ризиків відмивання коштів, фінансування тероризму та розповсюдження зброї масового знищення через гральну індустрію в Гібралтарі. Читати детальніше (англ.)

Кримінальні новини в сфері протидії відмиванню коштів

 

 

Колишнього міністра фінансів Румунії було засуджено до шести років позбавлення волі за обвинуваченнями у відмиванні коштів та корупцію. Читати детальніше (англ.)

У США подружжя було засуджено до 40 та 24 місяців позбавлення волі за обвинуваченням у змові з метою шахрайства з банківськими операціями, відмивання коштів та надання недостовірних відомостей для отримання допомоги у боротьбі з пандемією COVID-19. Читати детальніше (англ.)

В Абу-Дабі, 13 осіб було засуджено до позбавлення волі на строк від 5 до 10 років за обвинуваченнями у відмиванні коштів та ухиленні від сплати податків. Читати детальніше (англ.)

У США чоловіка було засуджено до майже трьох років позбавлення волі за обвинуваченням у змові з метою відмивання коштів. Читати детальніше (англ.)

Боротьба з фінансуванням тероризму та фінансуванням розповсюдження зброї масового знищення

 

 

Правоохоронними органами ФРН, у рамках розслідування фінансування тероризму, заарештовано сімох ймовірних прихильників ІДІЛ за підозрою у приналежності до міжнародної мережі, яка збирала фінансові пожертви для ІДІЛ у Сирії через платформи, зокрема Telegram, а потім передавала їх угрупованню або його посередникам. Читати детальніше (англ.)

У Франкфурті (ФРН) чоловіка було засуджено до 4 років та 5 місяців позбавлення волі за обвинуваченнями у зборі коштів та пропагандистській діяльності для Робітничої партії Курдистану (РПК). Читати детальніше (англ.)