Дайджест актуальних новин світу в сфері ПВК/ФТ (Січень 2023 року)

Міжнародні санкції проти російської федерації

 

 

США посилили санкції проти групи ПВК «Вагнер», яка воює в Україні, транснаціональної злочинної організації, відповідальної за масові порушення прав людини. Читати детальніше (англ.)

Рада ЄС вирішила продовжити на шість місяців, до 31 липня 2023 року, обмежувальні заходи щодо окремих секторів економіки рф. Читати детальніше (англ.)

Угорщина заморозила російські активи на суму 870 мільйонів євро, більша частина яких належить збанкрутілому Сбербанку. Читати детальніше (англ.)

Країни Європейського Союзу працюють над 10-м пакетом санкцій, які наступного місяця набудуть чинності проти рф за розв’язання війни проти України. Читати детальніше (англ.)

З початку війни в Україні, Фінляндія вже заморозила російські активи (нерухомість, автомобілі, яхти та літаки) на суму 187 мільйонів євро. Читати детальніше (англ.)

Японія посилила санкції проти Росії після останньої хвилі ракетних ударів по Україні, додавши товари до списку заборонених на експорт товарів і заморозивши активи російських чиновників і організацій. Читати детальніше (англ.)

Антилегалізаційні новини

 

 

Al Rayan Bank, найбільший ісламський банк у Сполученому Королівстві, виплатить 4 мільйони фунтів стерлінгів штрафу за відсутність належної перевірки клієнтів у рамках протидії відмиванню коштів. Читати детальніше (англ.)

Фінансовий регулятор Сполученого Королівства (FCA) оштрафував Guaranty Trust Bank (UK) Limited (GT Bank) на 7 671 800 фунтів стерлінгів за серйозні недоліки в його системах ПВК та контролю. Читати детальніше (англ.)

Підрозділом фінансової розвідки Республіки Мальта (FIAU) оштрафувано ECCM Bank на 310 000 євро за порушення законодавства про боротьбу з відмиванням коштів, зокрема щодо неналежної системи перевірки клієнтів. Читати детальніше (англ.)

Банком Королівства Нідерландів (DNB) оштрафовано крипто біржу Coinbase на 3,3 мільйона євро (3,6 мільйона доларів США) за надання послуг цифрових активів у країні без реєстрації в центральному банку (з 2020 року крипто компанії повинні реєструватися в DNB відповідно до Закону про ПВК/ФТ). Читати детальніше (англ.)

Типології, керівництва, звіти

 

 

FATF опублікувала свій річний звіт за 2021-2022 рр., у якому висвітлено досягнення FATF під час другого року президентства доктора Маркуса Плеєра. Читати детальніше (англ.)

Центральний банк Об’єднаних Арабських Еміратів опублікував нове керівництво щодо боротьби з відмиванням коштів і фінансуванням тероризму для ліцензованих фінансових установ щодо використання цифрового ідентифікатора для належної перевірки клієнта. Читати детальніше (англ.)

ПФР Канади FINTRAC опубліковано оперативне сповіщення, яке було розроблено FINTRAC у співпраці з членами Project Anton, державно-приватного партнерства, щодо боротьби з відмиванням коштів, отриманих від незаконної торгівлі дикими тваринами. Читати детальніше (англ.)

Кримінальні новини в сфері протидії відмиванню коштів

 

 

У Сполученому Королівстві чотирьох осіб було засуджено загалом до 15 років позбавлення волі за шахрайство з біткойнами та іншою криптовалютою та відмивання коштів на десятки мільйонів фунтів стерлінгів з австралійської біржі криптовалют. Читати детальніше (англ.)

У США чоловіка було засуджено до 45 місяців позбавлення волі за численні злочини, пов’язані з відмиванням коштів, зокрема за відмивання коштів через фінансову систему США в рамках схеми залучення капіталу та придбання товарів для Північної Кореї в порушення санкцій США. Читати детальніше (англ.)

У Саудівській Аравії двох осіб було засуджено до 6 років позбавлення волі та сплати штрафів у розмірі 200 000 рупій за обвинуваченням у відмиванні коштів. Читати детальніше (англ.)

Колишнього міністра Багатонаціональної Держави Болівія було засуджено до 70 місяців позбавлення волі, після того як він визнав свою участь у змові з метою відмивання коштів. Читати детальніше (англ.)

У Сполученому Королівстві шість осіб було засуджено на строки від 3 до 15 років позбавлення волі за організацію великомасштабної операції з відмивання коштів, на суму понад 30 мільйонів фунтів стерлінгів готівкою. Читати детальніше (англ).

Боротьба з фінансуванням тероризму та фінансуванням розповсюдження зброї масового знищення

 

 

У США особу було засуджено до 34 місяців позбавлення волі за спроби надати матеріальну підтримку сирійським іноземним терористичним організаціям. Читати детальніше (англ.)

У Федеративній Республіці Німеччина чоловіка було засуджено до 6 років позбавлення волі за обвинуваченнями у фінансуванні тероризму. Читати детальніше (англ.)

У Сполученому Королівстві чоловіка було засуджено до 12 років позбавлення волі за обвинуваченнями у фінансуванні терористів так званої «Ісламської держави» в Сирії. Читати детальніше (англ.)