Дайджест актуальних новин світу в сфері ПВК/ФТ (Січень 2022 року)

Антилегалізаційні новини

ПФР Люксембургу отримав доступ до центрального реєстру банківських рахунків Люксембургу, що стало серйозною зміною в процесі обробки даних, яка дозволить зробити аналітичну роботу ПФР ефективнішою. Читати детальніше (англ.)

Комісія з цінних паперів та бірж Нігерії вводить нове правило щодо розширення повноважень органів влади здійснювати моніторинг фінансових зв’язків з підозрюваними терористичними групами. Читати детальніше (англ.)

США оголосили про запуск всеосяжної Стратегії з протидії корупції, ініціативи, що орієнтована на два ключові пріоритети правоохоронної сфери: боротьбі з корупцією та відмиванням коштів. Читати детальніше (англ.)

З метою протидії відмиванню коштів, тероризму та податковому шахрайству Міністерство фінансів США розробило правила щодо бенефіціарної власності, що вимагатимуть від підзвітних компаній подавати до FinCEN повідомлення, які ідентифікують: (1) бенефіціарних власників суб’єкта господарювання; та (2) фізичних осіб, які подали заяву до державних органів про створення суб’єкта господарювання або його реєстрацію для ведення бізнесу. Читати детальніше (англ.)

Провідну юридичну компанію Великої Британії Mishcon de Reya оштрафували за серйозні порушення правил у сфері боротьби з відмиванням коштів. Розташована у Лондоні компанія змушена сплатити штраф у розмірі 232 500 фунтів стерлінгів, а також ще 50 000 фунтів стерлінгів на покриття витрат щодо розслідування. Читати детальніше (англ.)

Типології, керівництва, звіти

У доповіді Global Financial Integrity «Фінансова злочинність у Латинській Америці та Карибському басейні» щодо проблем безпеки та загроз фінансової злочинності у регіоні підкреслено питання величезних масштабів відмивання коштів, що зрештою потрапляють до фінансових установ, сфери нерухомості, політики, церкви тощо. Читати детальніше (англ.)

MONEYVAL опубліковано звіт про типології нагляду за ПВК/ФТ під час кризи. З метою подолання ризиків ВК/ФТ наглядовим органам та суб’єктам первинного фінансового моніторингу запропоновано суттєво посилити цифровізацію своїх основних функцій для збереження безперервності роботи. Читати детальніше (англ.)

Відповідно до звіту блокчейн-компанії Chainalysis у 2021 році було відмито криптовалюти на 8,6 млрд. доларів США, що на 30% більше, ніж у попередньому році. Читати детальніше (англ.)

Міністерство фінансів США оприлюднило ряд рекомендацій для боротьби з незаконними фінансами на ринку високовартісного мистецтва та попередило, що ринок цифрового мистецтва, який наразі розвивається, може створити нові ризики. Читати детальніше (англ.)

Кримінальні новини в сфері протидії відмиванню коштів

У США заарештовано 13 осіб за шахрайство у сфері охорони здоров’я, відмивання грошей і хабарництво на суму 100 млн доларів. Обвинуваченим, серед яких, зокрема, офіцер поліції, лікарі та адвокат, інкриміновано шахрайство з автомобільним страхуванням. Читати детальніше (англ.)

У США засуджено керівника комплексної міжнародної мережі шахрайства та відмивання коштів до 14 років ув’язнення. Суд також виніс рішення про відчуження активів, отриманих злочинним шляхом, на суму в 1,5 млн доларів. Крім того, суд прийняв рішенні, щоб відповідач виплатив потерпілим відшкодування в сумі більше 14 млн доларів. Читати детальніше (англ.)

У США засуджено оператора DeepDotWeb, громадянина Ізраїлю, до восьми років ув’язнення за відмивання коштів. Він визнав себе винним у маршрутизації коштів від відкатів через біткойни та підставні компанії. Суд також прийняв рішення, зокрема, про конфіскацію 8,4 млн доларів готівкою та рахунків на криптовалютних біржах Binance, Kraken і OKCoin. Читати детальніше (англ.)

Боротьба з фінансуванням тероризму та фінансуванням розповсюдження зброї масового знищення

Регуляторні органи Канади оштрафували найбільший державний банк Китаю, Промислово-комерційний банк Китаю (ICBC), на 701,2 тис доларів за неповідомлення про підозрілі операції, пов’язані з відмиванням коштів або фінансуванням тероризму. Читати детальніше (англ.)

США наклали санкції на три китайські компанії за участь у діяльності з розповсюдження ракетних технологій. Тепер їм заборонено отримувати контракти уряду США, а також експортувати та імпортувати технології в країну та за її межі. Читати детальніше (англ.)

США наклали перші санкції на програми озброєння Північної Кореї після серії запусків північнокорейських ракет. Санкції накладено на шістьох північнокорейців, одного росіянина та російську фірму, які відповідали за закупівлю товарів для програм з Росії та Китаю. Зазначені кроки спрямовані як на запобігання просуванню програм Північної Кореї, так і на перешкоджання її спробам розповсюджувати технології виготовлення зброї. Читати детальніше (англ.)